Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bullbak på schemat när japaner lär sig om svenskt vårdsystem

För tredje året i rad är japanska studenter på besök i Malmö för att bekanta sig med det svenska vårdsystemet. Maria Brorsson, lärare vid Universitetsholmens gymnasium som utbildar undersköterskor, säger att den svenska vården har ett gott rykte i Japan.

Studenter från Tokyo College of Welfare besöker Malmö denna vecka. I studiebesöket ingick bullbak med studenter vid Universitetsholmens gymnasium. På bild Shiori Asatani som strör socker på degen.Bild: Peter Frennesson
När gruppen med japanska och svenska studenter stiger in i Universitetsholmens gymnasiums metodkök ligger två degklumpar redan framme och väntar på dem.
Studenterna tvättar sina händer och sedan kör undervisningen i hemkunskap igång. Organiserat kaos bryter ut när eleverna börjar bearbeta degarna som ska bli kanelbullar.
Junnoske Sato och Kakeva Obara är två av eleverna från Tokyo College of Welfare som fått möjlighet att åka på det en vecka långa studiebesöket till Sverige. Killarnas studier fokuserar på äldrevård. Eftersom svenska undersköterskor bland annat kan jobba inom hemtjänsten eller på äldreboende, är en dag reserverad för lektioner på Universitetsholmens gymnasium tillsammans med studenter som utbildar sig till undersköterskor.
För båda är kanelbullar en ny upplevelse. Ingen av dem har heller smakat på pärlsocker förut, så de bestämmer sig för att knycka varsitt smakprov från en plåt med bullar som svalnar. Båda två signalerar att sockret får klart godkänt.
Killarna berättar att de dagen innan har besökt ett äldreboende.
– Det kändes öppet och bekvämt, ingen var tvungen att sitta inne i ett litet utrymme och man verkade respektera varandra, säger Junnoske Sato.
Junnoske Sato och Kakeva Obara har varken smakat på pärlsocker eller kanelbullar tidigare. Pärlsockret gick åtminstone hem hos killarna.Bild: Peter Frennesson
Maria Brorsson, teamledare och undervisande lärare vid Universitetsholmens gymnasium, säger att Tokyo College of Welfare i tre års tid har valt att göra studiebesök i Sverige.
– De kommer hit för att vårt svenska vårdsystem är känt och har ett bra rykte i Japan. Och Japan befinner sig i en liknande situation som vi, med en åldrande befolkning, säger hon.
Att studenterna bakar kanelbulle beror på att undersköterskor får lära sig att arbeta med olika sinnen.
– Doften av kanelbulle kan ju väcka olika minnen hos äldre. Och så är det ju typiskt svenskt, jag tror det här blir något som de japanska studenterna kommer minnas.
I våningen nedanför befinner sig Mitsuki Nagayama på en lektion om äldrevården i Sverige. I rummet finns två sängar med dockor i mänsklig storlek för eleverna att öva sig på.
Mitsuki Nagayama säger att stämningen i Universitetsholmens gymnasium skiljer sig från den hon är van vid hemma. Gymnasiet är mer mångkulturellt och eleverna verkar ha mer roligt.
– Men sättet att tänka kring äldreomsorg verkar vara väldigt likt i Sverige och Japan, säger Mitsuki Nagyama.
Hon berättar att hon smakat på kanelbullar förut, hemma i Tokyo.
– Men det var väldigt hemtrevligt och mysigt att baka.
Gå till toppen