Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olle Lönnaeus: Därför stryker SD ”rasbiologin” ur sitt program

När Jimmie Åkesson samlar sverigedemokrater från hela landet till landsdagar i Örebro om två veckor ska de sista resterna "rasbiologi" rensas bort ur partiprogrammet.
Därmed tar SD ännu ett steg mot att bli ett aptitligt parti att samarbeta med för Moderaterna.
Mattias Karlsson dansar folkdans vid partiets sommarfestival i Sölvesborg.Bild: Johan Nilsson/TT
Rasbiologi?
Har inte SD lämnat sådant bakom sig för länge sen?
Frågar man Jimmie Åkesson och "chefsideologen" Mattias Karlsson är det så. Sedan de 2005 tog kontroll över SD har de systematiskt rensat ut skumma element från partiet och infört nolltolerans mot rasism.
Vore det val i dag skulle var femte svensk rösta på SD.
Men i partiets principprogram finns ett stycke kvar som, åtminstone för motståndarna, för tankarna till rasbiologi.
För ett parti som 1988 bildades av nazister och högerextremister är det extremt känsligt. På moderater och kristdemokrater som överväger ett samarbete med SD sticker det i ögonen.
Stycket handlar om "nedärvd essens" och är författat av Mattias Karlsson, som på landsmötet avgår som gruppledare i riksdagen för att lägga krafterna på en ny tankesmedja som inte bara ska locka nationalister, utan även andra konservativa och kristdemokrater.
I Karlssons gamla text står naturligtvis inte uttryckligen att en ras skulle vara underlägsen en annan.
Istället resonerar han om arv och miljö och kommer fram till att det finns "en nedärvd essens hos varje människa". Denna essens kan vara "unik för vissa grupper."
Dessutom – står det likt en varning: Denna essens kan "man inte undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser."
Jimmie Åkesson.Bild: Fredrik Sandberg/TT
För SD:s motståndare luktar idén – att en grupp (ett folk) skulle ha något slags gemensam essens – på långa vägar rasbiologi och nazism från 1930-talet.
Författaren Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson har envist hävdat att det är en missuppfattning.
"Utifrån denna vantolkning har man felaktigt framfört påståenden om bland annat rasism", skriver SD:s partistyrelse i handlingarna inför landsdagarna.
I det nya principprogrammet, som Mattias Karlsson ska föredra i Örebro, har begreppet "nedärvd essens" strukits.
Det är ett led i partiets strävan att forma ett konservativt block med Moderaterna och KD. När den borgerliga alliansen i vintras sprack och Centern och Liberalerna gjorde upp med Stefan Löfven om januariavtalet kallade Jimmie Åkesson till pressträff och luftade sin vision: SD ska bli den dominerande kraften i detta konservativa block.
Lokalt styr SD tillsammans med Moderaterna i en rad kommuner: Hörby, Staffanstorp, Bromölla, Svalöv och Sölvesborg.
På riksplanet har KD-ledaren Ebba Busch Thor ätit köttbulle-lunch med Jimmie Åkesson och öppnat för samarbete. Men Ulf Kristerssons moderater är splittrade i synen på SD. Därför försöker Åkesson och Karlsson eliminera så många hinder de kan.
Så hur lyder SD:s nya principprogram?
Även om det snåriga "essens-begreppet" är bortrensat så uppehåller sig partiet mångordigt kring människans och nationens miljö och arv. Det liknar fortfarande något av en fixering.
Visserligen slår SD fast: "Kollektiva egenskaper som hudfärg och etnicitet är däremot för Sverigedemokraterna irrelevant."
Men varför då uppehålla sig så länge vid saken?
Förklaringen kommer senare i texten: "Av detta drar vi slutsatsen att en stark nationell identitet och ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader har en gynnsam effekt på sammanhållningen, tryggheten och stabiliteten inom ett samhälle."
På SD-mötet i Örebro vill Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson rensa bort allt som kan föra tankarna till rasbiologi och nazism.
Men samtidigt slå fast det som är och förblir kärnan i SD:s politik: Sverige mår bäst av att det inte kommer hit människor med främmande språk, religion och kultur.
Gå till toppen