Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Hajarna dumpas som störtande flygplan

Hajar till salu på en fiskmarknad i Dubai.Bild: Kamran Jebreili
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Jag undrar varför man fiskar upp hajar i delar av världen när det finns ett begränsat antal av dem.
Om hajarna har funnits här många år längre än oss och hjälpt till för att utveckla planetens ekosystem, tror iallafall jag att hajarna har en stor betydelse för vår jord. I delar av Asien är det ju en delikatess att äta hajfenssoppa även fast det är välkänt att den soppan förstör vår planet. Hajfenssoppan görs på det sättet att människor fiskar upp hajar för att skära av deras fenor när fisken fortfarande lever. Det är ett väldigt slöseri eftersom resten av hajens kropp dumpas i havet.
Hajarna dumpas utan fenor rakt ner i havet levande som störtande flygplan. Jag tror att om fler människor förstod hur mycket den där delikatessen förstör vår miljö, så skulle fler undvika den. Vi vet att människans påverkan är stor och det vi väljer att göra eller inte göra inom de närmaste tjugo åren kan öka hajarnas antal. Jag tycker inte att vi borde ta den risken att utrota ett av de djur som tillför allra mest för att folk ska kunna äta en delikatess på sitt bröllop. Själv har jag valt bort kött.
Hanna Djärv 13 år, Skapaskolan
Gå till toppen