Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jesper Rönndahl är tillbaka i framtiden

Jesper Rönndahl är tillbaka i Lund. I alla fall tillfälligt, när han får chansen att prata om sitt favoritämne: Framtiden. På torsdagkvällen medverkar han i showen Om X antal år på Medicon Village.

”Man vet att framtiden är häftig, så det är klart att man vill leva länge och vara med om den”, säger Jesper Rönndahl som medverkar i Om X antal år på Medicon Village.Bild: Martin Kjellberg
– Det känns roligt, det känns som hemma, säger Jesper Rönndahl inför gästspelet i Lund.
Som sidekick till journalisten Cecilia Nebel kommer han att bidra med klurigheter och utmaningar för de medverkande forskarna och utvecklarna.
Temat för kvällen – framtiden – är något som Jesper är särskilt intresserad av. Han har tidigare turnerat med humorföreställningen Hej Framtiden och 2016 släppte han boken Framtiden: en illustrerad guide.
I boken har Jesper föreslagit en rad fiffiga uppfinningar som kan göra framtiden enklare och bättre.
– Alla människor är intresserade av framtiden, man brukar säga att man ska leva i nuet, men det gör man ju inte. Men planerar alltid framåt. Men jag kanske tänker på framtiden lite mer aktivt.
Vilken framtidsuppfinning är du mest intresserad av?
– Teleportering är jag mest sugen på fortfarande, funderar han.
Intresset för vetenskap började för Jespers del under uppväxtåren i Veberöd då han drömde om att bli uppfinnare och prenumererade på Illustrerad Vetenskap.
Men under gymnasietiden på Spyken och medverkan i Spyxet började hans egen framtid som komiker och manusförfattare att ta form. Och kanske är den banan egentligen inte så långt ifrån uppfinnarens.
– Spyxet hade jättestor betydelse för min framtid. Det var där jag på riktigt började hitta på roliga grejer. Och jag insåg att genom att hitta på en rolig grej kunde sätta igång ett maskineri. Senare satte Radio AF också stort avtryck.
På Radio AF gjorde han humorprogrammet Tinnitus, vilket ledde vidare till att han skrev sketcher till P3-programmet Så Funkar Det och vidare till jobb i radio och på tv. Hej Domstol och Pang Prego är några av radioprogrammen som han förknippas med.
2011 började vetenskapshumor-radioprogrammet Institutet med Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl att sändas.
I våras lämnade han över programledarskapet för Svenska nyheter till kollegan Kristoffer Appelquist, och flaggade för att han vill återuppta den röda tråden vetenskap och humor.
”Jag föredrar när folk berättar hur saker faktiskt ligger till. Mer kunskapsbaserat än politikbaserat”, sade han då i en intervju med SVT.
När vi talas vid är han mitt uppe i manusarbetet inför säsong två av tv-serien Dips där han både skriver manus och gör en av rollerna tillsammans med hustrun Mari Agerhäll. Planen är att säsong två ska sändas i tv hösten 2020.
Många saker på gång. Vad är mest spännande med framtiden?
– Mest spännande är det ju att man får vara med och göra den. Om man nu får vara med. Men jag vill ju det i alla fall. Och då är det spännande att fundera på vad som krävs för att vi ska få en så bra framtid som möjligt och samtidigt må så bra som möjligt.
Du skulle gärna vilja bli 150 år gammal. Varför det?
– Det tar längre tid än man kan tro att realisera alla idéer och lösningar för framtiden, har jag förstått, och då vill man ju ha flera år på sig.
Du verkar optimistisk?
– Oh ja. Det kommer att vara som Bambi på is ett tag för att klara klimatkrisen. Men jag är optimistisk inför framtiden, absolut.
Exakt hur det ska gå till och vad som krävs för att uppleva 150-årsdagen vet inte Jesper Rönndahl ännu.
– Det ska vi fråga de forskare och kloka människor som deltar i showen, förklarar han.
Fakta

Vetenskaplig talkshow

Vad: Om X antal år - en show där 12 forskare och entreprenörer diskuterar kring frågor som: Hur behöver vi leva och bete oss för att bli riktigt gamla? Vilka sjukdomar går att bota i framtiden?

När: 7 november klockan 19-20.30 i samband med invigning av nya kontorshuset ”The Spark” på Medicon Village. Öppet från klockan 17. Förköp.

Arrangörer: Medicon Village i samarbete med HD-Sydsvenskan och Nebel Media AB.

Gå till toppen