Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lommas ungdomar vill ha mer politik på schemat

För att öka demokratin borde elever få lära sig mer om politik i skolan. Det tyckte niondeklassare som på onsdagen fick träffa kommunens toppolitiker.

Signe Winberg (längst till vänster) tyckte att mer tid borde läggas på politik i skolan, ”Så att folk verkligen röstar utifrån sina åsikter” Tillsammans med Agnes Koch och Alice Mohlin deltog hon i Ungdomsdialogen i Lomma på onsdagen.Bild: Patrik Renmark
Inne i en stor sal på kommunhuset sitter ett gäng ungdomar, och blir presenterade för flera av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott.
– Jag hade ingen koll på kommunens politiker innan. Det bästa vore om fler ungdomar kunde komma hit, säger Agnes Koch från Bjärehovskolan.
Det är dags för Ungdomsdialogen, som sker varje termin i Lomma.
Denna gång är det särskilt fokus på miljön. Eleverna har fått skriva artiklar som utspelar sig år 2040, och där flera av de globala målen har blivit helt eller nästan uppfyllda.
Planerings- och trafikingenjören Åsa Cornander svarar också på några av de frågor som kommit in från ungdomarna. Som om det finns planer på att bygga en återvinningscentral i kommunen och hur Lomma kan sätta upp fler soptunnor.
Tjänstemannen Åsa Cornander svarade på de mer faktamässiga frågorna från eleverna. Bland annat berättade hon att det inte finns planer på att bygga en återvinningscentral i Lomma just nu. Läraren Ragnar Andrée är en av arrangörerna bakom Ungdomsdialogen.Bild: Patrik Renmark
Men dagen handlar också om demokratin i sig.
Vid ett av borden sitter ett gäng elever från Bjärehovskolan, Rutborgsskolan och Pilängskolan och diskuterar med politikern Sandra Pilemalm från Liberalerna.
Alla är överens om att demokrati är viktigt – men också svårt och något som inte bara går att ta för givet.
– Alla håller ju inte alltid med varandra, säger Alma Andersson.
De är också ense om att engagemang är en förutsättning för att demokratin ska fungera.
– Det vore bra om vi visste lite mer vad de olika partierna tycker, nästa gång ska ju vi vara med och rösta, säger Agnes Koch.
– Samtidigt är det inte demokrati om folk bara går och röstar, inflikar Kajsa Sjölin.
Signe Winberg tycker att det borde läggas mer tid i skolan på att prata om politik.
– Så att folk verkligen röstar utifrån sina åsikter.
Hon får medhåll av de andra.
– Vi hade en debatt i skolan där vi fick hitta på olika partier, men det vore bra att också ha en debatt om de riktiga partierna, säger Agnes Koch.
Eleverna fick diskutera miljöfrågor. Men också hur stressen ska minska på högstadieskolor, och hur demokratin kan hållas levande.Bild: Patrik Renmark
Efter diskussionerna är åtminstone två av deltagarna peppade på att bli kommunpolitiker i framtiden.
Flera påtalar vikten av att förändra en värld som står inför stora utmaningar. Inte minst när det kommer till miljön.
– Det är ju vi som kommer behöva ta hand om det här, säger Alice Mohlin.
Gå till toppen