Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Ethel Johannesdotter-Eliasson

Folklivskonstnären och författaren Ethel Johannesdotter-Eliasson, Eslöv, har avlidit i en ålder av 93 år.

Folklivskonstnären och författaren Ethel Johannesdotter-Eliasson var en mycket uppskattad föredragshållare under en lång tid av år. Sista programmet höll hon i Glimåkra 2012.
Hon var född i Billinge. Sina berättelser och dikter skrevs ofta på Onsjömål, den skånska dialekt som hon hörde som barn.
Efter handelsstudier i Malmö gifte hon sig med kyrkoherde Ivar Eliasson och flyttade till Kyrkheddinge prästgård. Ganska snart kom hon i kontakt med Charlotte Weibull. Ett rikt samarbete mellan dessa båda kvinnor uppstod. Man reste över hela Skåne och än vidare omkring.
Folkliv, årets högtider och skånska traditioner framfördes av Ethel iförd häradsdräkter från olika härader. Hennes egen pjäs ”Lördesattan på Ågåren”med aktörer från Billinge.var mycket omtyckt.
Efter makens pensionering flyttade paret till skånska Halmstad prästgård. Där kom Ethel att verka i femtio år. Prästgården blev som ett privat museum. Både Ethel och maken var intresserade av antikviteter och gamla bruksföremål, som demonstrerades vid de olika kulturprogrammen. Prästgården var öppen för besökande föreningar.
Ethel som dessutom var kyrkvärd, höll traditionsenligt julkaffe i prästgården på Trettondedagen. Oförglömligt för alla som varit med. Ethel fick många utmärkelser, bland annat Skånska akademiens diplom 1989 och Skånska dagbladets Stora pris 1994.
Hon lille ogärna ge ut sina dikter då hon menade att ”då har ju folk läst dem redan när jag presenterar dem i programmen”. Strax innan hennes bortgång blev till sist dikter och berättelser utgivna i skrift genom släktingars, vänners och Landsarkivets försorg.
Jag minns med stor saknad min kompanjon.
Vissångerskan
Kristina Backe
Gå till toppen