Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Malin Delander

Malin Delander, Malmö, avled 17 september efter en kort tids sjukdom. Hon hade nyligen fyllt 54 år. Hon sörjs närmast av maken Hans och dottern Linnea, mor och far samt syskon.

Malin växte upp i Lund. Hon tog studenten på musikgymnasiet S:t Petri i Malmö varefter hon under ett år studerade musikvetenskap på Lunds Universitet. Hon fortsatte därefter sin utbildning vid Musikhögskolan i Örebro och det var där som hon träffade sin blivande make Hans. Efter avslutade studier i Örebro bosatte de sig i Luleå.
Malin var en fantastisk pianist och det var med stor behållning och stolthet som vi bevistade hennes konserter i kyrkor runt Luleå vid våra besök.
Malin längtade tillbaka till sitt älskade Skåne och Malmö blev familjens nya hemort. Malin knöt tidigt kontakt med Malmö Opera där hon sedermera fick anställning som repetitör. En repetitör är oumbärlig för solisterna i en opera eller musikal och måste vara en mycket skicklig pianist. Malin fick en gång lite skämtsamt frågan om sin syn på att spela solistpartierna i Rachmaninoffs Pianokonsert Nr 3 som sägs vara en teknisk utmaning av stora mått. ”Skulle jag inte ha något emot” svarade Malin.
Malin var repetitör både i repetitionslokalen och på scenen. En sopran som framträtt på Malmö Opera skrev inför en instudering med Malin som repetitör ”idag träffar jag underbara Malin.” Det säger mycket om Malin som person och hur hon fungerade i sitt yrke.
Hon gav prov på sin mångsidighet och på scennärvaro då hon emellanåt deltog på scenen i operaföreställningar. Ett exempel är hennes medverkan i operan Dead Man Walking där temat är frågan om dödsstraff. Malin gestaltade en pianospelande nunna som försvarar människans okränkbarhet.
Malin var flera år kapellmästare, pianist och emellanåt även repetitör vid Skånska Operans sommarföreställningar av klassiska operor som Don Giovanni, Carmen och La Bohème.
Hon älskade att tillbringa sin fritid på kolonin i Malmö. Med säker hand skapade hon en oas av grönska med träd, blommor och grönsaker.
Som person var Malin en inkännande, ödmjuk och varm person som alla hon mötte blev förtjusta i. Hon kunde konsten att få personer i sin närhet att känna sig betydelsefulla. Hennes leende spred värme och glädje.
Det är tomt efter Malin. Samtalen på söndagarna mellan Malin, hennes far och mig har upphört. Vi är många som saknar vår kära Malin.
Brith-Marie Delander
Gå till toppen