Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny handbok för samlad kommunal krisberedskap

En ny övergripande handbok för kommunal krisberedskap tas fram av Myndigheten för samhällskydd och beredskap och Sveriges Kommuner och Landsting. Arkivbild.Bild: Drago Prvulovic/TT
Det finns ett stort antal vägledningar om krisberedskap i kommunerna. Men nu tar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) fram det första samlade krisberedskapsstödet som omfattar hela kommunernas verksamheter.
Handboken ska enligt MSB ge en överblick och riktas till bland annat nya säkerhetssamordnare och andra berörda. Den ska även kunna ge fördjupning för mer erfarna samordnare och ansvariga för samhällsviktiga verksamheter.
Det är ett treårigt projekt som påbörjades i år. Olika kommuner ska anlitas för att bidra till delar av handboken. Materialet ska löpande publiceras på MSB:s sajt.
Under första kvartalet nästa år ska kapitel släppas om krisberedskap för bland annat dricksvatten, räddningstjänst, energiförsörjning, hamnar, samhällsberedskap och säkerhet i offentlig miljö.
Gå till toppen