Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Överraskande vändning – nej till pengar till Stångbybuss

Lunds kommun kommer troligen inte att betala för att återuppliva busslinjen till Stångby. Det blev det oväntade resultatet i kommunstyrelsen på onsdagen.

Nej, det kanske inte blir några stadsbussar till Stångby, trots allt.Bild: Bengt Arvidson
När frågan behandlades i tekniska nämnden förra månaden fanns ville en överväldigande majoritet att kommunen ska betala Skånetrafiken för att stadsbussarna ska gå till Vallkärra och Stångby.
Frågan var dock om det skulle bli en satsning på 1 miljon kronor eller 2 miljoner kronor. Det senare skulle kunna ge bussar på kvällar och eventuellt helger, inte bara på dagtid under vardagar.
Tekniska nämnden sköt över avgörandet till kommunstyrelsen och bestämde också att kommunstyrelsen måste säga ja till extrapengar som en ”förutsättning för finansiering av projektet”.
Men i kommunstyrelsen tog frågan en oväntad vändning – på grund av den ordning som omröstningarna genomfördes i.
Tjänstemännen på kommunkontoret hade rekommenderat politikerna att bevilja 1 miljon kronor, och det var också det förslaget som vunnit när frågan häromveckan diskuterats på kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) valde att göra 1-miljonerkronorsalternativet till huvudförslag. Det var därmed automatiskt kvalificerat till den avgörande omröstningen.
Därför röstade politikerna först om vilket av de andra två förslagen som skulle gå till slutomröstning: 2 miljoner kronor eller 0 kronor (alltså avslag).
2-miljonersalternativet stöddes av de sex ledamöterna från S, MP, C, V, men förlorade eftersom M, FNL, SD, KD och L:s totalt sju ledamöter röstade på 0 kronor.
I den avgörande omröstningen – mellan 1 miljon kronor och 0 kronor (avslag) – valde sedan S, MP, C och V att lägga ner sina röster. Därmed blev Liberalerna, det enda partiet som ville ha 1 miljon kronor, nedröstat av M, FNL, SD och KD.
Om detta innebär att det inte blir några stadsbussar till Stångby och Vallkärra är oklart.
Liberalerna har redan hunnit lägga ett förslag om att tekniska nämnden ska ta pengarna från sin egen budget. Även Centern har lagt en skrivelse till tekniska nämnden om att ta upp ärendet igen. C vill försöka finansiera Stångbybussarna inom nämndens egen budget, men också be om extrapengar för den summa som nämnden eventuellt inte har råd med.
Gå till toppen