Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Planer för nya butiks- och kontorslokaler på toppläge i Höllviken

Butiker, restauranger eller kontorshotell? Eller kanske allt i ett? Det är planerna för det nya fyravåningshuset som kan stå granne med Omtankens hus redan 2021.

Ett fyravåningshus med utrymme för handel, service och kontor på drygt 400 kvadratmeter per våningsplan. Det är planen när kommunen nu inleder jakten på en aktör som vill bygga nytt på grönytan precis väster om Omtankens hus. På området närmast i bild (där Kronodalsgården låg tidigare) vill kommunen på sikt bygga bostäder.Bild: Patrik Renmark
I början av nästa år går Vellinge ut med en markanvisningstävling för grönytan precis väster om Omtankens hus i Höllviken. Den aktuella tomten, som ligger mitt emot Toppengallerian vid Kungstorpsvägen, omfattar cirka 650 kvadratmeter mark. Här kommer en framtida aktör kunna bygga ett hus i fyra våningsplan.
– Det blir utrymme för handel, service och kontor. Inga bostäder eller lokaler för livsmedelsförsäljning, men det skulle kunna bli både nya butiker och restauranger. Vi söker ett projekt där det finns ett grönt tänk i byggnationen, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.
Finns det efterfrågan på den här typen av lokaler?
– Vi har kontakt med privata aktörer som driver kontorshotell i Höllviken, och som menar att de kunde haft fler hyresgäster om de haft större utrymmen. Vi får också förfrågningar från företag om möjlighet att etablera mer verksamhet i kommunen.
Kommunen äger den aktuella marken, och flyter allt enligt planerna skulle bygget kunna starta redan 2021.
– Utmaningen är att den som vill göra detta också måste lösa parkeringen inom fastigheten. Kanske kan man tänka sig ett underjordiskt garage, om man vill få in mycket verksamhet och optimera huset, säger Carina Wutzler.
På ytan intill, där Kronodalsgården tidigare låg, är planen att det på sikt ska byggas ett sextiotal nya lägenheter. Enligt detaljplanen kan husen byggas i fyra våningar ut mot Kungstorpsvägen och två våningar inåt villaområdet vid Bokdalsvägen.
Men vem som ska bygga och om det blir hyres-eller bostadsrätter är fortfarande oklart. Kommunen väntar med att gå ut med markanvisning för området. Samma sak gäller för tomten på andra sidan Omtankens hus, där modulbostäderna för nyanlända står uppställda i dagsläget.
– Vi väljer medvetet att avvakta och skjuta fram det några år. Det byggs mycket bostäder i Höllviken just nu, och vi känner inte att det är prioriterat i nuläget, säger Carina Wutzler.
Gå till toppen