Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Region Skåne tar fram miljonprogram mot elbristen

De åtgärder som energiminister Anders Ygeman (S) tagit fram för att mildra elbristen i Skåne är otillräckliga för att lösa grundproblemet.
Därför tar Region Skåne nu fram en egen katalog av åtgärder för att bidra till en säkrare elförsörjning.

Effektbristen i Skåne blir nu föremål för ett skånskt åttapunktsprogram.Bild: Björn Larsson Ask/TT
När den regionala utvecklingsnämnden i Skåne möts under fredagen tar ledamöterna ställning till ett förslag att under 2020 satsa 3,8 miljoner kronor på åtta olika aktiviteter för att motverka den skånska effektbristen.
– Lösningar ligger i att lokalt försöka öka den planerbara delproduktionskapaciteten samt att flytta eller minska effektbehovet, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingschef i Region Skåne.
Detta ska ske genom åtta olika satsningar:
• Regionen väntas ge ekonomiskt stöd till flera stamnätsprojekt så att moderniseringen av det skånska ledningsnätet inte försenas.
• En kartläggning ska göras av effektbehovet i skånska kommuner och företag fram till 2030.
• Region Skåne ska ta fram ett konkret förslag för hur Sveriges olika regioner kan spela en aktiv roll i Svenska kraftnäts framtida planering.
• Regionpolitikerna vill stödja pågående projekt kring energieffektivisering, flexiblare elförbrukning och lagring av elektricitet.
• I samarbete med Energikontoret Skåne, Ystad Energi och andra lokalnätsägare ska Region Skåne analysera det framtida effektbehovet för att ladda elfordon.
• I samarbete med Lunds universitet, Sustainable Business Hub, IUC Syd och Forum för smarta elnät ska regionen analysera Skånes styrkeområden inom elnät och flexibel elförbrukning.
• I samarbete med Malmö stad och Skånes vindkraftsakademi ska Region Skåne uppmuntra vindkraft och annan fossilfri elproduktion i Skåne.
• I samverkan med Lunds tekniska högskola och Energimarknadsinspektionen ska Region Skåne sprida kunskap om elsystem, elreglering och lagstiftning.
"Avsikten är även att dessa bidrag ska växlas upp med stöd från regionala utvecklingsfonden där så är möjligt", heter det i beslutsunderlaget inför fredagens möte.
– De lösningar som regeringen presenterat avvärjer den akuta situationen, men behovet av mer flexibel elanvändning och av ökad kunskap kvarstår i allra högsta grad, framhåller Ulrika Geeraedts.
Gå till toppen