Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stadsarkivet visar gömda pärlor ur unikt filmarkiv

Alla som vill få en extra upplevelse ska satsa på Arkivens dag på lördag. Vem vet vad man hittar...

Och nu blir det filmvisning... Stadsarkivet i Helsingborg satsar stort inför lördagens arrangemang Arkivens dag. Här är det stadsarkivarie Sophia Hydén och arkivassistent Kim Thorén som försöker få ordning på de gamla filmerna.Bild: Sven-Erik Svensson
Det är Arkivens dag lördagen den 9 november. Då kan man passa på att få veta mer om våra arkivskatter.
Det är stor satsning på flera håll, bland annat i Helsingborgs stadsarkiv. Temat för årets arrangemang är "Gömt eller glömt?".
– Och det passar ju bra för oss. Vi visar gömda pärlor ur vårt filmarkiv. Vi lyfter fram material som förtjänar lite extra uppmärksamhet Det är ett något annorlunda koncept, men vi provar gärna lite nya idéer, säger stadsarkivarie Sophia Hydén.
Två unika filmer har nu dammats av för att kunna visas för allmänheten. Den första filmen handlar om industri- och slöjdutställningen i Helsingborg 1903. Den andra filmen, om H55-utställningen, har sammanställts av Sven Klevtorp.
Det är två filmförevisningar, klockan 11.30 och 13.30.
– Det är filmer som väcker känslor och minnen. Men den som vill se film måste föranmäla sig eftersom det är begränsat antal platser på grund av brandföreskrifterna. Jag hoppas verkligen att helsingborgarna är intresserade, säger Sophia Hydén.
Stadsarkivet i Helsingborg visar ytterligare en film.
– Det är en riktig pärla, en joker i leken. Den kommer att visas från databasen Svenskt filmarkiv, som har hand om vår nationella filmskatt, berättar Sophia Hydén.
Redo för Arkivens dag i Helsingborg, från vänster: Sonja Månsson (Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening), Anita Larsson (Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening), Sophia Hydén (stadsarkivarie) och Anna Eriksson (arkivpedagog).Bild: Sven-Erik Svensson
Svenskt filmarkiv är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket. Här finns möjligheten att se kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle.
Att Stadsarkivet i Helsingborg nu satsar på film beror på en lyckosam inventering under den senaste tiden.
– Vi har åtta kilometer arkivhandlingar men har även hittat filmer i vår depå. Det är mycket spännande. Vi har nu lämnat flera av filmerna till digitalisering. Filmmaterialet gör att det blir ännu mer liv i vårt arkiv. Förutom alla handlingar har vi bild och film. Till exempel är våra Helsingborgsbilder på Instagram mycket populära.
Nu hoppas Sophia Hydén att det dyker upp fler filmer, att privatpersoner letar i sina gömmor.
– Vi tar gärna emot filmer som handlar om Helsingborg. Vi har ju möjlighet att förvara i vårt e-arkiv och digitalisera de filmer som ska bevaras för framtiden. Vi har ett av de bästa e-arkiven i Sverige och vi kan utvecklas ännu mer.
Arkivens dag innehåller även drop in för alla som vill veta mer om släktforskning
– Vi är tio erfarna släktforskare som är redo att svara på frågor. Detta är ett utmärkt tillfälle att få hjälp med problem i den egna forskningen, säger Anita Larsson i Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening.
Rådet är att ta med namn samt födelse- och dödsdatum på den person man letar efter.
– Vi hjälper nybörjare, men det kan även handla om emigrantforskning, mantalsforskning, domstolsforskning, soldatforskning och forskning i Danmark. Vi berättar även om DNA inom släktforskningen och det kommer att finnas möjlighet till topsning. Jag tror att det kommer att bli en jättetrevlig dag, säger Anita Larsson.
Björn Engdahl, arkivansvarig på Helsingborgs Folkrörelsearkiv, visar några av de skärmar som ingår i utställningen av Jane Horney.Bild: Sven-Erik Svensson
Även Folkrörelsearkivet, som har sina lokaler på Stadsarkivet, vill locka in besökare till lördagens evenemang.
– Det blir en intressant skärmutställning med Jane Horney, säger Björn Engdahl på Helsingborgs Folkrörelsearkiv.
Arkivens dag i Helsingborg har dessutom en utställning om seriefiguren Karl-Alfred i Allers, som var det förlag som tog Karl-Alfred till Sverige.
Fakta

Arkivens dag

Arkivens dag arrangeras lördagen den 9 november i hela Norden. Årets tema är "Gömt eller glömt?".

Stadsarkivet i Helsingborg (Västra Sandgatan 7) bjuder på olika programpunkter mellan klockan 11 och 15.

Lund har Arkivens dag i Arkivcentrum Syd mellan klockan 10 och 15 då det bland annat bjuds på visningar, föredrag, kortkurser i släktforskning, utställningar, kaffeservering, aktiviteter för barnen och mycket annat. Föredrag hålls av Niklas Hertzman, Cecilia Fredriksson och Herman Holm.

Malmö stadsarkiv har öppet hus klockan 10–15 med ett ambitiöst program. Föredragshållare är Christoph Andersson, Karin Lövgren Nilsson, Anette Sarnäs och Elin Bommenel.

I Skåne är det Arkivens dag även i bland annat Bjuv, Burlöv, Hässleholm, Höganäs, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Simrishamn, Svedala och Trelleborg.

Gå till toppen