Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stämningsfull skånsk singer-songwriter-jazz från London

Alexander Agrell hör Emilia Mårtenssons nya album.

Emilia Mårtensson ger sig full frihet, både i naturen och musiken.Bild: Emilia Mårtensson

Emilia Mårtensson

JAZZ. Loredana.

Storbritanniens parlamentariker gör trots allt somligt redigt och bra. Som att ge Emilia Mårtensson en Parliamentary jazz award som 2016 års bästa sångerska.
Skånskan, med rötterna i Brösarp och Trelleborg, flyttade till London direkt efter gymnasiet och har där byggt sig en solid artistisk profil. Rösten har känslighet, elasticitet och lyster och hon skriver och väljer intressanta låtar åt sig.
Mårtenssons tredje soloalbum är döpt efter hennes egen mamma och sångtexterna utforskar relationen mellan mor och barn. Musiken är grundad i jazzen, men den spretar också med tårna in på andra territorier, som singer-songwriter, reggae och pop. Helheten är personlig och enhetligt stämningsfull.
Det mycket lyhörda bandet ser till sångerna får andas både lugnt och fritt. Inte minst trumpetaren Fulvio Sigurta sätter prägel med sina smakfulla inpass.
En finstämd version av den gamla ”Jag unnar dig ändå allt gott” på skånska finns med. Fast den borde nog fått vara plattans final, nu språk-bryter den flödet i låtarna på engelska.
Gå till toppen