Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Swedbank ser ljus i konjunkturmörkret

Swedbanks huvudkontor. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Allt är inte nattsvart gällande konjunkturläget. Den bedömningen gör Swedbank i sin nya konjunkturrapport. Mer expansiv finanspolitik tillsammans med klimatomställning i länder som Kina och Indien kan ge goda exportmöjligheter för svenska företag.
”Sverige går in i en fas med lägre tillväxt än normalt. Industriproduktionen och exporten tyngs av inbromsningen i global handel. För industrin finns möjligheter att motverka nedgången genom att satsa på klimatsmarta produkter”, säger Swedbanks chefekonom Anna Breman i ett pressmeddelande.
Swedbank gör bedömningen att Riksbanken faktiskt höjer styrräntan till 0,0 procent. ”Vi bedömer att tröskeln för att sänka styrräntan under noll igen är hög, även om konjunkturen skulle utvecklas sämre än väntat. Det är snarare mer sannolikt att Riksbanken återigen höjer styrräntan än att de sänker”, skriver Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank i pressmeddelandet.
Gå till toppen