Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre gängmän döms för inblandning i mordet på Ramels väg

Övervakningsfilm fångade när två beväpnade män sköt ihjäl en 23-årig man vid en återvinningsstation på Herrgården. Nu döms tre personer till långa fängelsestraff för inblandning i mordet. En av dem straffas med 18 års fängelse – trots att han inte var en av skyttarna.

Mannen sköts ihjäl på tidiga kvällen 30 mars 2017.Bild: Patrick Persson
På filmen syns hur två maskerade gärningsmän anländer till platsen på en blå Masaru-moped, noga utvald för att inte väcka uppmärksamhet på Rosengård.
Männen smyger sedan upp bakom 23-åringen när han står i sitt eget kvarter på Ramels väg, ett av få ställen han kände sig säker.
Mannen levde under dödshot och hade utsatts för flera mordförsök sedan tidigare.
En av mördarna, beväpnad med en kalasjnikov, avlossar första skottet i 23-åringens rygg så att han faller i marken. Därefter går den andre gärningsmannen fram och skjuter offret flera gånger från nära håll med pistol.
– Sen springer gärningsmännen därifrån. Men pistolmannen tittar bak och ser att han (23-åringen) rör på benen. Så han går tillbaka och skjuter ytterligare ett skott, säger kammaråklagare Lisa Åberg.
Dådet ägde rum på kvällen den 30 mars 2017.
Polisen grep flera misstänkta redan samma kväll, efter att de stoppats i den bil som plockade upp mördarna efter att de eldat upp sin flyktmoped.
Men det skulle dröja 1,5 år innan polisutredningen mot dem fick rejäl fart – när norska tekniker lyckades låsa upp mobiltelefonen tillhörande en av de misstänkta. Och återskapa raderade meddelanden som dessutom var krypterade.
Efter en utdragen rättegång meddelades under torsdagen domen mot fyra åtalade män. Kammaråklagare Lisa Åbergs bevis räcker inte för att binda dem till att ha varit skyttar på brottsplatsen.
Däremot menar Malmö tingsrätt att det är ställt bortom rimligt tvivel att tre av de fyra männen varit inblandade i planeringen av dådet.
En 28-årig man, innehavaren av den krypterade mobilen, anses ha haft en så pass omfattande roll att han döms för mord och straffas med 18 års fängelse.
Den långa inlåsningstiden motiveras med att gärningen var planlagd och utfördes i vinningssyfte, skriver tingsrätten i sin dom.
Dessutom har mordet utförts särskilt hänsynslöst genom att mördarna använt automatvapen inne i ett bostadsområde en tid på dygnet då det rör sig mycket barn och vuxna i området.
Samtidigt döms två medåtalade för medhjälp till mordet till fängelse i sju år respektive i fyra år. Detta eftersom de medverkat i mindre grad, enligt domstolen.
Både får dock rejäla straffrabatter. Straffvärdet för deras inblandning anses vara tio respektive åtta års fängelse. Men eftersom båda hunnit dömas för andra grova brott under den långa mordutredningen så får de ”mängdrabatt”.
Den fjärde åtalade frikänns däremot. Domstolen menar att bevisen talar starkt för att han rekryterats som skytt – men att det inte är säkert att det var han som agerade vid mordtillfället.
Samtliga dömda är förankrade i Malmös gängvärld.
Enligt åtalet agerade männen på uppdrag av en anstiftare mot en ersättning på 500 000 kronor.
Den misstänkte anstiftaren är internationellt efterlyst, men fortfarande på fri fot.
Gå till toppen