Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggbolag ledde marginell börsuppgång

Byggbolaget Skanska, som redovisade en kvartalsvinst på drygt 2 miljarder kronor, steg kraftig på Stockholmsbörsen på torsdagen. Börsen som helhet, det breda OMXS-indexet, klättrade blygsamma 0,1 procent.

Byggjätten Skanska steg kraftigt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Ett besked från kinesiskt håll om att upphäva tullar mellan USA och Kina fick inledningsvis positiv effekt på de europeiska börserna. Uppgången i Stockholm försvagades därefter, men en rad industri- och verkstadsbolag steg. Alfa Laval steg 2,7 procent medan ståltillverkaren SSAB lyfte 2,5 procent.
Bäst bland storbolagen gick dock Skanska med ett kurslyft på 3,2 procent efter en delårsrapport som slog förväntningarna rejält. Vinsten före skatt landade på 2,2 miljarder kronor – att jämföra med aktieanalytikernas förväntningar på 1,75 miljarder kronor.
Ett annat rapporterande bolag, spelbolaget Leovegas, gick åt motsatt håll och rasade 7,7 procent.
Aktien i Oscar Properties, som på onsdagen meddelade att byggbolaget tvingas till nyemission, rasade inledningsvis 35 procent och handelsstoppades därefter tillfälligt. Aktien hämtade sig men hade ändå vid stängning backat 3,6 procent.
Bland de ledande Europabörserna gick DAX-index i Frankfurt bäst: upp 0,8 procent. Parisbörsen CAC40-index steg 0,4procent och Londonbörsens FTSE-index ökade 0,1 procent.
Gå till toppen