Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bloomberg blickar mot Vita huset

Den tidigare New York-borgmästaren Michael Bloomberg överväger att ge sig in i racet för att bli nästa amerikanska president. Han tycker inte att demokraterna i startfältet håller måttet.

Michael Bloomberg. Arkivbild.Bild: John Locher/AP/TT
Michael Bloomberg, 77, väntas lämna in papper i helgen för att kunna delta i Demokraternas primärval i Alabama, enligt flera medier. Delstaten har en tidig tidsgräns för att få delta.
Han blir i så fall den 18:e demokratiska aspiranten, i ett fält där fyra personer ses som mest troliga: senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders som representerar partiets vänsterflygel, och tidigare vicepresidenten Joe Biden och borgmästaren Pete Buttigieg, närmare den politiska mittfåran i amerikansk politik.
”Mike är allt mer oroad över att kandidaterna i det nuvarande fältet inte är välpositionerade för att besegra Trump”, säger hans talesperson Howard Wolfson i ett uttalande.
Bloomberg, rankad som den åttonde rikaste amerikanen enligt Forbes, har antagligen medel att till stor del bekosta sin egen kampanj, men som sent in i loppet behöver han bygga upp en organisation i stora delar av landet.
”Om Mike ställer upp, erbjuder han ett nytt alternativ för Demokraterna som bygger på ett unikt renommé av att ha styrt USA:s största stad, byggt en affärsrörelse från grunden och av att, som betydelsefull filantrop, ha tagit sig an några av USA:s tuffaste utmaningar”, säger Wolfson.
En av Bloombergs rådgivare säger till The New York Times att Bloomberg de senaste veckorna har funderat på att försöka att bli Demokraternas näste kandidat, men att han inte har bestämt sig än.
Gå till toppen