Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter insatserna mot knarkhandeln – Sofielund kan bli Europamästare

Det brottsförebyggande arbetet på Sofielund tävlar om att bli bäst i Europa. ”Precis som i musik kan man tävla i brottsförebyggande arbete”, säger Björn Borschos, generaldirektör på Brottsförebyggande rådet.

Brottsbekämpningen på Sofielund kan utses till Europas bästa. Från vänster: kommunpolis Freddy Nilsson, kriminologerna Anna-Karin Ivert och Karl Kronkvist, kommunalrådet Andreas Schönström (S), lokalpolisområdeschef Andy Roberts, Jan Svärd, ordförande BID Sofielund och Björn Borschos, generaldirektör på Brottsförebyggande rådet.Bild: Hussein El-alawi
För en vecka sedan exploderade en kraftig sprängladdning utanför en fastighet på Sofielund. Skräckslagna grannar möttes av krossade fönsterrutor och förstörda bilar.
Exakt en vecka senare, några hundra meter från explosionsplatsen, är det dags för prisutdelning.
Det brottsförebyggande arbetet på Sofielund har nämligen fått äran att representera Sverige i den internationella tävlingen European Crime Prevention Award – som kan liknas vid Europamästerskapen i brottsförebyggande arbete.
Årets tema är: ”Förebygga narkotikarelaterad ungdomsbrottslighet.”
Just södra Sofielund har genom åren haft stora problem med öppen droghandel. Men tack vare ett intensivt samarbete mellan fastighetsägarna på Sofielund, polisen, Malmö stad, byalag, Malmö universitet och företagare har området blivit tryggare – det vittnar både boende och företagare om.
En stort del av framgången beror också på polisens kameraövervakning, visar flera års forskning från Malmö universitet, som kriminologerna Anna-Karin Ivert och Karl Kronkvist har gjort.
Det brottsförebyggande arbetet i Sofielund prisas. I förgrunden syns Hjalmar Falck, verksamhetschef på Fastighetsägare BID Sofielund, som av alla inblandade beskrivs som ”motorn” i det brottsförebyggande arbetet på Sofielund. Bakom står bland annat kommunalrådet Andreas Schönström (S) och Jan Svärd, ordförande BID Sofielund.Bild: Hussein El-alawi
Vid en prisceremoni på Nobelvägen under fredagen mottog föreningen Fastighetsägare BID Sofielund utmärkelsen av Brottsförebyggande rådet (Brå).
– Det är kul att ha prisceremonin här, där det brottsförebyggande arbetet faktiskt sker. Och inte på Tegnérgatan i Stockholm [där Brottsförebyggande rådet har sitt huvudkontor], säger Brå:s generaldirektör Björn Borschos.
Förra året tog Finland hem segern i Europatävlingen. Deras projekt fokuserade på dialog och medling för att stoppa våldsbrott mellan lokalbefolkningen och nyanlända i den finska orten Forssa.
Årets vinnare utses i Helsingfors den 12 december.
Gå till toppen