Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter sprängningen på Sofielund – grannarna fixade gatufest

Förra helgen detonerade en kraftig sprängladdning på Sofielund. En vecka senare arrangerade grannarna på Rolfsgatan en gatufest för att skapa trygghet och ”ta tillbaka” sin egen gata.

Bild: Patrick Persson
– Det kändes viktigt att visa att vi inte är rädda och att vi kommer att bo kvar. Det där får inte vinna, säger Anna Glas, initiativtagare till gatufesten och boende på Rolfsgatan.
Hennes familj var bortresta under natten då det sprängdes, och när de kom tillbaka rådde en nedstämd och ängslig stämning på gatan.
– Många var skärrade och ledsna. Därför tyckte jag att det vore fint att göra något tillsammans.
Tillställningen fick spridning i sociala medier och ett stort antal människor slöt upp under fredagseftermiddagen och kvällen.
– Barnen stod vid en cykelgrind och hälsade folk välkomna. Folk hade tagit ut käk och fika och bjöd på kaffe. Det fanns pyssel, aktiviteter och vi spelade musik och hängde. Barnen hade ett klotterplank där de skrev saker som ”aldrig mer bomber”, säger Anna Glas.
Bild: Patrick Persson
Blir det fler fester efter det här?
– En tjej som kom förbi bor på Augustenborg, och hon var pepp på att styra upp något liknande. Ungefär som en stafett mellan olika stadsdelar. Det här var ju tänkt som en liten sammankomst, men det blev mycket större än vi trott.
Och hur är stämningen på gatan nu?
– Man ser allvarligt på vad som har hänt, men alla är övertygade om att livet ska fortsätta. Lösningen är inte att man murar in sig bakom höga stängsel. Vi skapar staden tillsammans och vi vill visa en annan bild av vårt område, det är inte bara misär här.
Gå till toppen