Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fixartjänsten för äldre blir kvar

Förslaget om att dra in gratishjälpen för Svedalas äldre med sysslor som att sätta upp gardiner eller byta glödlampor väckte protester. Nu är det klart att fixartjänsten får bli kvar.

När det blev känt att fixartjänsten stod på listan över socialnämndens möjliga besparingar inför nästa år lät protesterna inte vänta på sig.
Kommunala pensionärsrådet tog strid för "Fixar-Janne" och påpekade bland annat att servicen är viktigt för att förhindra fallolyckor.
– Tar man bort den kanske vi ser att det sker fler olyckor, det innebär också kostnader, sa rådets ordförande Björn Jönsson (S) till tidningen tidigare i höst.
Socialnämndens sparbeting på 4 miljoner ska mötas bland annat genom att låta bli att tillsätta vakanta tjänster över spridda delar av verksamheten. I veckan fattade nämnden beslut om sparåtgärderna – och om att fixartjänsten ska bli kvar.
– Vi visste att det skulle bli protester, säger socialnämndens ordförande Per Mattsson (M).
Skälet till att fixartjänsten först togs med på listan över föreslagna åtgärder är att den tillhör en verksamhet som är frivillig för en kommun att erbjuda, enligt Per Mattsson.
– Men det finns en anledning till att den infördes en gång i tiden. Vi vet att tjänsten gör nytta och att den är uppskattad.
Socialchef Leena Berlin Hallrup påpekar att det även finns en ny funktion med it-stöd för äldre inom fixartjänsten.
– Det är något som det funnits ett behov av, säger hon.
Även om fixartjänsten fredas kan ytterligare besparingar bli aktuella istället.
– Vi återkommer när vi ska ta vår internbudget för nästa år. Det kan tänkas att vi behöver göra mer för att ihop budgeten, säger Per Mattsson.
Läs också Pensionärerna vill rädda kvar fixartjänsten
Läs också Tjänster kan dras in när socialnämnden i Svedala ska spara fyra miljoner
Gå till toppen