Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Frågan om monopolet är främst en frihetsfråga

Bild: Niklas Gustavsson
Under Moderaternas partistämma i Västerås togs ett historiskt frihetsbeslut efter Moderata Ungdomsförbundets (MUF) fortsatta kamp om avskaffandet av alkoholmonopolet. Ett beslut om delvis avveckling av alkoholmonopolet klubbades igenom och numera verkar partiet för att alkoholhaltig dryck under 20 procent ska finnas tillgänglig i vanliga butiker. Vinner förslaget framgång med stöd av andra frihetspartier i riksdagen kommer öl och vin finnas på ditt lokala Ica.
Alkoholmonopolet har inte haft den effekt som utlovats. Monopolet har bara lett till att fler införskaffar alkohol genom hembränning eller resor ner till kontinenten. Finansdepartementet gick i år ut med sin rapport ”Synd och skatt - en ESO-rapport om politiken inom områdena alkohol, tobak och spel​” som behandlade bland annat monopolets påverkan. Rapporten meddelade att alkoholkonsumtionen ökat från ca åtta till nio liter per person äldre än 15 år. Svenskar har blivit indoktrinerade i att folkhälsan kommer rasera samma sekund Systembolaget bommas igen. Vi låter den alarmistiska retorik som används av folkvalda och kollektivister stå oemotsagd, men det är dags att inse att så inte är fallet, resterande Europa är ett levande exempel på detta. I exempelvis Frankrike dracks det 12,5 liter sprit 2016, vilket är mer än den genomsnittlige svensken (9 liter), trots detta lever fransoser lika länge som svenskar.
Denna artikel hade kunnat raljera i all oändlighet om monopolets ineffektivitet och varför det bör avskaffas, men att verka för en avveckling av monopolet ska inte enbart betraktas som en fråga om alkohol. Frågan är betydligt större än så. Att få tag på alkohol i Sverige är inte några större problem, det finns mer än dubbelt så många Systembolag som McDonalds i Sverige och butiken har öppet sex dagar i veckan. Utbudet i sig är inte problematiken utan det statliga monopolet. Liberalism handlar om individens rätt till självbestämmande, då ska staten inte agera förmyndare och styra vårt levnadssätt. Vilket gör frågan främst till en frihetsfråga där staten inte ska lägga sig i var, när eller hur någon införskaffar sig en flaska vin till helgens tacokväll.
Alkoholens negativa effekter är något man inte ska sticka under stolen med, men bara för att det har negativ effekt borde det inte förbjudas från den privata marknaden. För vart dras gränsen för statens förbud isåfall? Förbjuder staten allt som är dåligt finns det inte heller mycket roligt kvar att leva för. Som liberaler lever vi med uppfattningen att individen själv vet bättre än staten hur denne ska leva sitt liv.
Att Moderaterna numera verkar för en mer liberal politik i denna fråga kan man tacka MUF för. På grund av fantastiska anföranden och knivskarp argumentation lyckades MUF:s ombud övertyga resterande ombud att ta ännu ett monopol från socialdemokratins hårda grepp i partipolitiken. Det påstås att engagemang i ett politiskt ungdomsförbund inte gör någon reell skillnad, men med ovanstående sagt menar vi på det motsatta!
Markus Krook Ledamot Moderata Studenter Lund
Anton Novak Ledamot Moderata Studenter Lund
Gå till toppen