Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mätning: Tryggheten ökar i Kävlinges lokalpolisområde

Den samlade upplevda tryggheten har ökat i både Staffanstorp, Kävlinge, Burlöv och Lomma. Det visar polisens och kommunernas senaste mätning.

Kommunpolisen Selma Tengeborg tror att det kan ha haft en positiv effekt att polisen nu är ute på olika håll i Burlöv med husbilen, istället för att ha öppet på kontoret. ”Det är många som har varit positiva till det.”Bild: Tom Wall
Varje år görs undersökningen, som ska mäta den upplevda känslan av trygghet och vad medborgarna har för uppfattning om brottslighet i kommunen där de bor. Utifrån de olika svaren sammanställs också ett index som ska ge den samlade bilden av läget.
Det är den siffran som har förbättrats i samtliga kommuner i lokalpolisområde Kävlinge, jämfört med i fjol.
På vilket sätt varierar från kommun till kommun. I Staffanstorp har till exempel andelen som svarar att de känner sig trygga utomhus ensamma en sen kväll ökat.
Kommunpolisen Christer Stålhandske tror att samarbetet mellan polisen och kommunen kan vara en del av orsaken till de förbättrade resultaten.
– Vi kompletterar varandra. Det är ett långtgående arbete som inte skapas över en natt.
I Burlöv är det bland annat en större andel nu som anser att polisen bryr sig om de lokala problemen, jämfört med tidigare.
Kommunpolis Selma Tengeborg vill även hon lyfta fram samarbetet med kommunen som en möjlig orsak. Men också att man bjudit in ungdomar, som fick berätta om vad de trodde var anledningen till problem som skadegörelse och bränder.
– De är ju experterna, och har kännedom om vad som behövs, det är jätteviktigt att lyssna på dem, säger Selma Tengeborg.
Det faktum att polisen i Burlöv nu är ute på olika håll med sin husbil, istället för att ha öppet på poliskontoret, tror hon också kan ha haft effekt.
– Det är många som har varit positiva till det.

Så har den samlade tryggheten ökat (ju lägre index, desto större känsla av trygghet)

BurlövStaffanstorpKävlingeLomma
20192,161, 751, 591,34
20182,631, 871, 681,53
Men mätningen visar också på en del problem i lokalpolisområdet. Till exempel med trafiken, och i Lomma anses buskörning med mopeder och motorcyklar vara ett växande problem.
Andelen som som anmäler brott de blivit utsatta för har också minskat i Lomma och Staffanstorp. Christer Stålhandske säger att det är en av de saker som polisen och kommunen nu ska titta närmre på, och exempelvis ta upp under medborgardialoger.
– Så kanske vi kan bena ut varför det ser ut så.
Fakta

Så många känner sig trygga utomhus ensamma en sen kväll

Burlöv: 48 %

Staffanstorp: 66 %

Lomma: 77 %

Kävlinge: 68 %

Det är långt ifrån alla tillfrågade som har svarat i undersökningen. Totalt handlar det om en svarsfrekvens på drygt 60 procent. Men Christer Stålhandske tycker ändå att det går att dra slutsatser av mätningen.
– Det är ju trots allt en bra del som har svarat. Det här mäter ju de svarandes känsla av trygghet, absolut ska vi lyssna på det.
Gå till toppen