Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Meningen med ångest

Nya avsnittet av podden ”Existens” handlar om tillståndet ångest.

”Existens” är en podd om livet och litteraturen med HD:s och Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal och idéhistorikern Isabelle Ståhl.
Isabelle Ståhl, som levt med ångest sedan barndomen, minns det som en räddning när hon började se ångest som en biologisk reaktion – som i grunden är meningslös.
– Det var avdramatiserande, för då slutade jag fråga mig varför jag hade ångest, säger hon.
– Nu efter tio år har jag, av erfarenhet, börjat tänka att ibland har ångesten något att säga. Den är en signal om att något är fel.
Samtalet handlar om spänningen mellan ångest som ett medicinskt begrepp, och som ett filosofiskt. I en existensfilosofisk tradition har ångesten varit allt annat än meningslös. Den har varit en nyckelkänsla.
– Heidegger pratade om ångesten som ett sanningsbärande tillstånd, som visar tillvaron så som den verkligen är, säger Isabelle Ståhl.
För existensfilosofer som Søren Kierkegaard och Jean-Paul Sartre var ångest starkt kopplad till den fria viljan. Den var rentav ett handlingsdrivande, konstruktivt tillstånd.
Ida Ölmedal funderar över vad som skulle hända om vi tog begreppet ”klimatångest” på allvar, och förstod det som en existentialist:
– Många verkar se på sin klimatångest som ett medicinskt tillstånd som kan botas, genom exempelvis att skänka pengar nånstans. Men hade du sett det som en existentialist, hade din själ stått i svindel inför att du kan välja att leva ett helt annat liv – och att när du väljer att flyga till Sydafrika så väljer du för hela mänskligheten, säger hon.
Greta Thunberg utanför Stadshuset i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Hon tycker att Greta Thunbergs globala klimatrörelse har beröringspunkter med existentialismen, genom att den synar föreställningar om att just vårt invanda sätt att leva skulle vara det enda möjliga.
De pratar också om dödsångest, förgänglighet och hur meningslös valfrihet förskjuter fokus från mer djupgående sår i sättet att leva.
Missa inga avsnitt – prenumerera på Existens i Acast eller Itunes.
Läs också Så kan vi lära oss att visa omsorg och släppa taget
Gå till toppen