Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen vill ha bättre kontroll av Swish

Polisen vill att Swish ska kontrollera bättre så att inte kriminella använder tjänsten för att tvätta pengar. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Swish används av kriminella för att tvätta pengar, varnar polisen, som vill ha en översyn av lagen. I dag har Finansinspektionen ingen direkt tillsyn över betaltjänsten.
– Som det ser ut i dag riskerar vi att missa information. Det är detta som ligger till grund för vår begäran till justitiedepartementet om en översyn av penningtvättsregelverket, säger Nicklas Lundh, chef för Finanspolissektionen vid Nationella operativa avdelningen (Noa), till SVT Nyheter.
Enligt Noa utgör Swish ”ett direkt led i penningtvätt då tjänsten möjliggör att brottsvinster med hög omsättningshastighet kan skiktas i flera led”. Polisen vill att tjänster som Swish och bank-id ska omfattas av rapporteringsplikt enligt penningtvättlagen.
Med Swish kan privatpersoner, företag och organisationer via mobiltelefonen skicka och ta emot pengar. Tjänsten har över sju miljoner användare i Sverige.
Gå till toppen