Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trafikverket uppmanar till försiktighet

Snön har dragit in över Örebrotrakten och Västmanland med halka som följd – vilket har skapat stora problem på vägarna. – Det är besvärligt där ute, säger Denny Josefsson på Trafikverket.

En klass 1-varning för snöfall i Värmland och Örebro län har utfärdats.Bild: Johan Hallnäs/TT
SMHI utfärdade en klass 1-varning för snöfall för fredagen i Örebro län och i södra Värmland.
– Varningen gäller från mitt på dagen och till kvällen. Vi ser att en del snö kommer att dra in. Efterhand kan snön lägga sig på vägarna. Det kan bli någon centimeter, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.
För Örebro län blir det säsongens första riktiga snöfall och det märks i trafiken. Flera olyckor har inträffat, både i Örebro och Västmanlands län. Det råder mycket begränsad framkomlighet i hela området, framför allt på de mindre vägarna. Trafikverket prioriterar att halkbekämpa Europavägarna, men även delar av E18 drabbat av olyckor.
– Det är första gången det snöar rejält i området och trafikanterna är ovana vid första halkan. När en klass 1-varning är utfärdad så är det viktigt att ta det extra försiktigt.
– Det gäller att hålla avstånden eftersom det blir längre bromssträckor – och att dämpa farten, säger Denny Josefsson, presstalesperson hos Trafikverket.
En större köolycka, med sju fordon inblandade, inträffade på fredagseftermiddagen vid Vallbymotet på E18 i Västerås. Köolyckan, tillsammans med ytterligare en olycka vid Bäcbymotet, har lett till att framkomligheten är mycket begränsad i området. Polisen uppmanar därför trafikanterna att undvika E18 och om möjligt ta en annan väg.
Det är bäst att ta det lugnt på vägarna även under helgen.
– Snön som lägger sig på marken kommer att ligga kvar under helgen eftersom det kommer att vara minusgrader, säger Linus Karlsson.
Götaland och östra Svealand får däremot räkna med regn. I Östergötland, Södermanland och Västmanland blir det dessutom inslag av blötsnö.
– Under natten till söndag övergår regnet till blötsnö och snö i trakterna mellan Jönköping och Uppsala, säger Linus Karlsson.
Gå till toppen