Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Tänk om Corbyn håller vad han lovar.

Jeremy Corbyn.Bild: Jacob King
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det stora brittiska oppositionspartiet Labour fick inte den flygande start i valrörelsen partiet så väl hade behövt. Snarare tvärtom.
På onsdagen, den officiella valkampanjens första dag, meddelade Labours andreman Tom Watson att han lämnar sina uppdrag på valdagen. Av personliga, inte politiska skäl, försäkrade Watson. Med tanke på att Watson länge varit innerligt avskydd av partiets radikala vänsterflygel, som också försökt få honom avsatt, är det många som tvivlar på att det är hela sanningen.
Det skulle bli värre. Dagen fortsatte med att Ian Austin, tidigare parlamentsledamot och minister för Labour, i en intervju för BBC uppmanade alla "anständiga, traditionella, patriotiska Labourväljare" att rösta på Boris Johnson: "Jag anser att Jeremy Corbyn är totalt olämplig att leda landet, totalt olämplig att leda Labour."
En annan tidigare Labourpolitiker, John Woodcock, följde upp med en liknande varning: rösta på Tories, ge inte Corbyn ansvaret för landets säkerhet.
Med Corbyn har Labour tagit ett rejält kliv vänsterut på den politiska skalan. Bilden av ett antisemitiskt anfrätt parti, som judiska partiaktiva och väljare flyr, vill inte släppa. Det är heller ingen större gåta. Så sent som på fredagen tvingades en Labourpolitiker dra tillbaka sin kandidatur efter en antisemitiskt färgad släng mot en partikollega.
Enligt Financial Times sammanvägning av tio olika opinionsmätningar gick Boris Johnson in i valrörelsen med ett försprång i opinionen på 11 procentenheter till Corbyn och Labour, 38 respektive 27 procent. Därefter följer Liberaldemokraterna på 17 procent och Brexitpartiet med 10.
Så vad väntar då britterna vid händelse av en föga sannolik Labourseger? Vad innebär partiets motto For the many, not for the few – För de många, inte för några få – omsatt i praktisk politik?
Vad gäller brexit har Labour och Corbyn under hela den långa processen vridit sig som en metmask på kroken. Vad Corbyn själv – innerst inne – tycker i frågan, har inte varit lätt att utröna. En tredjedel av partiets väljarbas bedöms ha röstat för brexit i folkomröstningen 2016. De partiaktiva är också splittrade mellan brexitörer och lika övertygade remainers.
Partiets löfte inför valet den 12 december är att en Labourregering snabbt ska förhandla fram ett nytt utträdesavtal som britterna därefter – inom ett halvår – får ta ställning till i en folkomröstning.
På fredagen fanns ännu inget valmanifest tillgängligt. Men bland de löften Corbyn lyft i valrörelsens inledande skede märks förstatligande av privatskolor, en satsning på den omstridda statliga sjukvårdskolossen NHS, höjda anslag till skolorna och till polisen. Hotet mot klimatet ska mötas med en "grön industriell revolution".
Finansieringen löses enkelt i sann vänsterpopulistisk anda: det är bara att klämma åt skattesmitare och rika.
Corbyn försäkrar att han ska "förändra landet i grunden".
Ett löfte som får även väljare som traditionellt röstat Labour att dra öronen åt sig.
Gå till toppen