Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Viktigare nu att tänka på grunduppdraget

Bild: Sandra Henningsson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Svar till Elisabeth Krantz insändare i Sydsvenskan 4 november 2019.
Precis som många kommuner och förvaltningar har socialförvaltningen i Lund har stora ekonomiska utmaningar, för att nå en budget i balans för 2020 och kommande år. Lunds kommuns ekonomi påverkas av bland annat demografiska förändringar och att det finns behov av stora investeringar när kommunen växer. Socialnämnden arbetar tillsammans med förvaltningens tjänstemän med att göra nödvändiga kostnadsminskningar. Nämnden är medveten om att vi är i en ny ekonomisk situation.
Tonårsboendet kommer inte att avvecklas, enligt socialnämndens beslut i oktober. Det innebär att förvaltningsledningen kommer att arbeta fram nya förslag till kostnadsminskningar. Det behöver ske snabbt, med tanke på att vi måste nå en budget i balans för 2020. I de förslag vi tar fram försöker vi att ta fram förändringar som påverkar så få Lundabor som möjligt.
Vi tittar även över hur vi arbetar med våra externa placeringar och öppna insatser – kanske kan vi i vissa fall hitta interna lösningar, eller planera för att erbjuda insatser i intern regi till de Lundabor som varit placerade under en period.
Även om det krävs tuffa åtgärder så är det nu mer än någonsin viktigt för oss att tänka på vårt grunduppdrag och de människor som behöver vårt stöd och vår hjälp. Socialtjänstens uppdrag är oerhört viktigt. Varje medarbetare i förvaltningen bidrar varje dag till ett bättre liv för barn, unga, familjer och vuxna i kommunen. Med gemensamma krafter och all klokskap som finns samlad inom förvaltningen är jag säker på att vi kan fortsätta driva vår verksamhet på ett bra sätt, trots utmaningarna.
Annika Pettersson Socialdirektör Lunds kommun
Gå till toppen