Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De löser riktiga problem med lego och robotar

Fler kan få upp ögonen för teknik genom att testa hur det kan skapa hållbara lösningar på samhällsproblem. Det är tanken bakom First Lego League, som ägde rum i Malmö på lördagen.

Stämningen var laddad när Lara Mohammed Basil och Lavin Mahmuod skulle testa om deras robot klarade att lösa olika uppgifter under tävlingen First Lego League i Malmö.Bild: Astrid Adelgren
– Här samlas vattnet, och sedan renas det genom ett glasfilter, säger Thea Svejebäck, och visar modellen av en bostadsmodul för studenter, där vattnet från duschen tas tillvara i en tank, för att sedan användas som spolvatten till toaletten.
Syftet: att spara på både pengar och miljön. Hon och de andra klasskompisarna har precis presenterat sin idé för en jury, som bland annat består av stadsplanerare från Lund och Malmö.
– Det var jättenervöst, men det gick bra, säger Casper Serrate.
Gänget från Växjö hade byggt en modell av en studentbostad, som tog tillvara på duschvatten.Bild: Astrid Adelgren
Årets tävling i First Lego League, som äger rum för tredje året i Malmö, har den hållbara staden som tema. Tanken är att barnen och ungdomarna själva ska identifiera problem, och hitta en lösning på dem.
– Vi har staden som passar till alla, heja Lorensborgs city! ropar ett gäng, som har byggt en hel liten stad i lego.
Aroosha Parayandeh och Dima Joydée var två av skaparna bakom legostaden Lorensborgs city.Bild: Astrid Adelgren
Här finns bland annat ett vindkraftverk och en jordbävningssimulator – som ska testa om husen som byggs skulle hålla för en jordbävning.
– Vi har lärt oss att man måste tänka på alla människor, säger Menna Alarood och visar hur husen har ramper för att vara tillgängliga för alla.
Noah Jeid visade att det gick att odla morötter på taket till ett av husen.Bild: Astrid Adelgren
I ett annat rum gömmer Lavin Mahmuod och Lara Mohammed Basil ansiktet i händerna av nervositet medan roboten som de har byggt ska klara av olika uppgifter i en ministad.
Just den här gången går det inte riktigt som de tänker sig.
– Men vi kommer få försöka fler gånger, säger Lavin Mahmuod.
Leila Khammari och Marie Friberger är initiativtagarna till First Lego League i Malmö.Bild: Astrid Adelgren
Tanken bakom First Lego League, som finns på en rad håll i världen, är att uppmuntra barn och unga att se på teknik på ett nytt sätt, säger Leila Khammari, som är en av initiativtagarna till tävlingen i Malmö.
– Det är så lätt att tänka "jag är inte teknisk". Men här blir tekniken ett medel för att hitta olika lösningar.
Fakta

First Lego League

First Lego League är en världsomspännande teknik- och innovationstävling.

På lördagen hölls regionfinal i Malmö, och omkring 300 barn och ungdomar deltog.

Vinnaren kommer att få representera Skåne i Skandinavienfinalen i Roskilde. För vinnaren av den tävlingen väntar en världsfinal i USA.

Tanken är också att barnen ska hitta lösningarna ute i verkligheten, berättar hon.
– Behöver man till exempel en pump så kontaktar man ett företag som tillverkar pumpar.
”Förut var jag lite blyg, men här jag lärt mig att prata inför folk” sa Amidala Hermansson, som tillsammans med bland andra Thea Svejebäck hade tagit fram ett förslag på hur bostadsbristen i Växjö skulle kunna lösas.Bild: Astrid Adelgren
Amidala Hermansson tycker att hon har lärt sig mycket av att försöka hitta svaren på problemen utanför skolans väggar.
– I skolan har jag annars mest fått lära mig att räkna ut arean på ett blåbär och annat som jag inte har så mycket nytta av.
Gå till toppen