Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Merkel vid Berlinmuren: Hedrar och varnar

Berlin samlas och minns dagen för 30 år sedan då Berlinmuren öppnade sig. Förbundskansler Angela Merkel hedrar Tysklands medborgare som förenade öst och väst utan att ett skott sköts. Men hon varnar för framtiden: – Berlinmuren påminner oss om att vi måste göra vår del för att försvara friheten och demokratin.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel anländer till det formella inledandet av firandet av murens fall i Berlin för 30 år sedan.Bild: Fabrizio Bensch/Reuters/TT
I det enkla, av trä och betong byggda Evangeliska försoningskapellet på Bernauer Strasse samlades de inbjudna för en kort minneshögtid över Berlinmurens många offer. I ett märkbart personligt tal hyllade Merkel dem som kämpat för att förena Östtyskland och Västtyskland, och hedra dem som fick sätta livet till.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen