Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Huslösning för Vänskapens hus, Fontänhuset och Föreningarnas hus utreds vidare

Ingen lösning är klar när det gäller samboende för Vänskapens hus, Fontänhuset och Föreningarnas hus.
Vid kommunstyrelsemötet i veckan skickades ärendet på återremiss till kommunkontoret.

Det är oklart om huset på Bredgatan 13 kommer att bli hem för Fontänhuset, Vänskapens hus och Föreningarnas hus.Bild: Alexander Agrell
I förra veckan skrev Sydsvenskan om planerna på att Fontänhuset ska hyra Socialhögskolans lokaler på Bredgatan 13 och att även Föreningarnas hus och Vänskapens hus ska flytta in där.
– Men det verkar inte finnas tillräckligt starkt stöd i kommunstyrelsen för en samlokalisering, säger kommunalrådet Fredrik Ljunghill (M).
– Då vill vi ha utrett några saker. Bland annat skulle det nuvarande Vänskapens hus behöva göras vid, om föreningen ska stanna där och vi behöver veta vad det skulle kosta.
I återremissen efterlyser kommunstyrelsen en utredning av detta. Styret vill också att servicenämnden skyndsamt undersöker alternativa lokaler för Vänskapens hus, tillfälligt förlänger föreningens nuvarande hyreskontrakt och för dialoger med Fontänhuset och Föreningarnas hus om alternativa gemensamma lokaler.
Därefter har S och MP presenterat ett gemensamt förslag. Det går också ut på att låta Lunds fontänhus och Föreningarnas hus flytta ihop på Bredgatan 13, men föreningen Vänskapens hus ska få stanna på sin nuvarande adress, med möjlighet att utnyttja de andra föreningarnas lokaler för en del av sin verksamhet.
– Man kan skapa den bästa lösningen för alla föreningarna, säger oppositionsrådet Anders Almgren (S).
– Det har varit väldigt tydligt i våra dialoger att Fontänhuset är öppet för att dela lokaler med de andra två föreningarna. Men Vänskapens hus beskriver på ett väldigt tydligt sätt att deras verksamhet gör det svårt för föreningen att fullt ut samexistera med de andra föreningarna. I Vänskapens hus har rymts väldigt många organisationer.
Anders Almgren anser att Vänskapens hus gör ett bra jobb med att förvalta det k-märkta kommunala hus man nu disponerar på Bredgatan.
Matilda Espmarker, klubbhuschef på Fontänhuset, är den som för en dialog med hyresvärden för Bredgatan 13.
– Jag tror fortfarande det finns en möjlighet att hyra där, men politiken måste komma överens. Det finns god vilja på båda håll, säger hon.
– Vår verksamhet har vuxit mycket och vi behöver stora lokaler. Vi älskar vårt hus på Kävlingevägen och har en bra kontakt med hyresvärden där, men alla kan inte vistas där samtidigt, vi får förlägga viss verksamhet på annat håll.
Gå till toppen