Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Se en sandal arkiverad i en journal

Med 45 hyllmil material är det en utmaning att göra ett urval. Under Arkivens dag tar Arkivcentrum syd med besökarna till sådant som gömts eller glömts.

Dagböcker skrivna med blyerts hittades i en ventilationskanal vid renovering år 2000 av en paviljong på Sankt Lars. "Vi hittade den i ett brunt kuvert när vi gick igenom Sankt Lars medicinhistoriska museums material", säger Emma Nordstrand på Arkivcentrum Syd. Dagböckerna är skrivna under en novembermånad på 1930–40-talet. "Det är skrivet med blyerts på tunt och skört papper. Det är dikter och känslor och svårt att få ett sammanhang. Det är inget snaskigt om elaka läkare eller så. Någon skulle kunna forska på detta. Man vill ju veta varför det gömdes undan."Bild: Hussein El-alawi
Om Arkivcentrum Syd skulle ställa ut alla sina hyllmeter längs vägen skulle det räcka från Lund till Norrköping. Vid en guidad tur visades en av värstingbokryggarna med en bredd på över halvmetern. Det är en inbunden dombok från 1827 där en häradsrätt, helt utan tanke på samtida eller framtida läsare, klämde in årets samtliga ärenden i en enda volym.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen