Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En tonåring död och en svårt skadad vid skottlossning på Möllan

En pojke i 15-årsåldern avled och ytterligare en tonåring vårdas med livshotande skador efter skottlossning vid Möllevångstorget i går kväll. Två misstänkta gärningsmän ska ha setts lämna platsen på cykel. Larmet till polisen kom strax efter 21.

Bild: Patrick Persson
– Vi fick larm om en misstänkt skottlossning utanför en restaurang på Möllevångstorget och när vi kom dit hittade vi en person med misstänkta skottskador, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Personen fördes med ambulans till sjukhus och en stund senare kom ytterligare en person till akuten i en privat bil, även han med misstänkta skottskador.
Under natten meddelade Region Skånes skadelägesinformation att en tonåring avlidit av sina skador och att ytterligare en tonåring vårdas för livshotande skador.
Polisen bekräftade på söndagsmorgonen att det är en pojke i 15-årsåldern som avlidit. Pojkens anhöriga är underrättade.
Vid midnatt beslagtog polisen en cykel på Klaragatan. Enligt vittnesuppgifter till Sydsvenskan ska två misstänkta gärningsmän ha setts lämna Möllan på cykel efter skottlossningen.Bild: Patrick Persson
Enligt vittnesuppgifter till Sydsvenskan ska skott ha avlossats in genom fönstren på en pizzeria. Den skottskadade person som fördes med ambulans till sjukhus ska ha fått första hjälpen av polis inne på pizzerian innan ambulanspersonal anlände. Personen som fördes iväg med en privatbil ska direkt efter skottlossningen ha legat skadad ute på Ystadsgatan.
– Utredningen får visa var skottlossningen har inträffat. Enligt larmet var det inne på restaurangen, men den tekniska undersökningen får visa om det är själva brottsplatsen, säger Katarina Rusin.
Vittnesuppgifter till Sydsvenskan säger att två misstänkta gärningsmän setts lämna platsen på cykel direkt efter skottlossningen. Vid midnatt befann sig en polispatrull på Klaragatan där en cykel låg slängd på gatan. Cykeln togs i beslag av polisen och hundpatruller letade i området. Enligt vittnesuppgifter ska polis på plats ha letat efter ett vapen.
Tror man att cykeln har något samband med skottlossningen?
– Det kan jag varken bekräfta eller dementera just nu. Vi är på plats där för en kontroll. Med hänsyn till utredningen kan jag inte säga mer, säger Katarina Rusin.
Polisen hade vid midnatt markerat ut ett antal fynd, sannolikt tomhylsor, innanför avspärrningarna vid platsen för skottlossningen.Bild: Patrick Persson
Polisen spärrade av Ystadsgatan från hörnet vid Möllevångstorget bort till korsningen med Södra Parkgatan. Dessutom spärrades akuten av.
– Skottlossningen har inträffat på en väldigt publik plats. Vi är där och håller på att samla upp vittnesuppgifter och prata med de som har gjort iakttagelser, säger Katarina Rusin på polisen.
En stor mängd polisresurser fanns på platsen och man fick stoppa många människor som ville ta sig in till sina lägenheter eller bilar innanför avspärrningarna.
Bild: Patrick Persson
Skottlossningen ska ha skett endast några tiotals meter ifrån den plats där en man sköts ihjäl i den sydöstra änden av Möllevångstorget i februari 2017.
Bara ett par minuter innan lördagskvällens skottlossning sprängdes en bil på Hästhagen en dryg kilometer väster om Möllevångstorget.
– Det är för tidigt att säga om det har ett samband med skottlossningen. Men när det är så kort inpå varandra i tid och i samma stad så är det givetvis något som vi kommer att undersöka, säger Katarina Rusin.
Flera poliser kommer att synas ute på Malmös gator en tid framöver i ett trygghetsskapande syfte, samtidigt som det jobbas med dörrknackningar och förhör av vittnen i området.
Vidare analyseras övervakningsfilmen från Möllevångstorget som är kameraövervakat.
Polisavspärrningar vid akuten.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen