Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Australienbränderna kan förvärras

Australiska myndigheter varnar för ökad brandrisk i delstaten New South Wales då väderförhållandena förutspås bli värre nästa vecka, rapporterar SBS News.

Brandmän bekämpar skogsbränder i närheten av Old Bar, omkring 25 mil norr om New South Wales delstatshuvudstad Sydney.Bild: Darren Pateman/AAP/AP/TT
– När torr luft kombineras med höga temperaturer, och framför allt med starkare vindar, leder det till mycket intensiva bränder men också väldigt snabbrörliga bränder, säger Dean Sgarbossa vid landets meteorologiska institut till ABC News.
Myndigheterna råder nu invånarna att förbereda sig.
”Tisdagen den 12 november kommer att bli en farlig dag. Utbredda områden med allvarlig och extrem brandfara. Med så många bränder som redan härjar kommer hus och liv att vara i fara. Om du hotas av brand är det inte säkert att du kommer att få hjälp. Börja vidta åtgärder nu, skriver räddningstjänsten på Twitter.
Bränderna tros också närma sig mer tätbebyggda områden i New South Wales. Bland annat storstadsregionen Sydney.
Över 70 bränder härjar i delstaten, ett trettiotal utom kontroll. Sedan i fredags har tre personer omkommit och över 30 skadats. Minst 150 hem har förstörts.
– Vi kan inte utesluta att vi kommer se mer förödelse eller till och med fler dödsfall när vi tar oss igenom de här områdena, säger Shane Fitzsimmons vid räddningstjänsten.
Han tillägger att även flera brandstationer har förstörts.
Brandmän från andra delstater i Australien är på väg för att bistå vid brandbekämpningen i New South Wales.
Gå till toppen