Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anna Axfors: Babblarna är inte bättre än Mupparna för barnens språk

De färgglada figurerna framställs som superpedagoger. Men vad bygger det på? Anna Axfors synar Babblarnas segertåg genom svensk förskola.

”Babblarna” är en kommersiell succé och finns bland annat som barnprogram och musikal.Bild: Anja Callius/Callius Media AB
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Förskolan är inte bara till för föräldrarna, utan också för barnen. Regeringen kommer snart att tillsätta en utredning om ”rätt till obligatorisk språkförskola” för nyanlända, något som även Moderaterna föreslagit. ”Fler barn kommer att få ta del av Astrid Lindgrens och Gunilla Bergströms världar” som moderatledaren Ulf Kristersson sagt. Men kommer det bli så mycket Astrid Lindgren i språkförskolan? Om den blir det minsta lik den vanliga förskolan så är chansen större att barnen får språkträna med Babblarna.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen