Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Backen målkung: ”Inte känd som målskytt”

De flesta slet förgäves när det gällde målskyttet i Tre Kronor. Inte backen Mikael Wikstrand. Med två fullträffar blev han svensk målkung i Karjalaturneringen.
– Alltid kul att kunna sprätta in någon, sade den förre Färjestadsprofilen.

Mikael Wikstrand blev svensk målkung i Karjala. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
Wikstrand tillhörde ett fåtal glädjeämnen i Tre Kronor under Karjalaturneringen.
Han flyttade till KHL och topplaget Ak Bars Kazan i somras och har gjort succé med 16 poäng (4+12) på 22 matcher.
Han tog med sig den formen till landslaget och gjorde två mål.
– Jag är väl inte mest känd som målskytt, men jag spelar powerplay och vill ta ett ansvar för att bidra till laget, sade Wikstrand som var med och tog VM-guld 2018.
Han har spelat kontinuerligt i landslaget de senaste åren och kan jämföra nye förbundskaptenen Johan Garpenlöv med företrädaren och guldmakaren Rikard Grönborg.
– Det är ungefär samma. ”Garpen” får oss att våga spela ut, ungefär som Rikard gjorde. Spelsättet är ungefär likadant, de har vridit och vänt på lite stenar. Men i det stora hela är det samma upplägg, säger han.
Tre förluster på tre matcher var dock inte vad Wikstrand hade hoppats på.
– Vi vill alltid vinna, oavsett om det är Karjala eller VM. Så det är surt. Vi startade matcherna lite för dåligt för att ha en chans att vinna. Prestationerna är helt okej stundtals, framför allt mot Ryssland och Finland. Där skapar vi nog många chanser för att vinna. Mot Tjeckien var det ganska platt.
Gå till toppen