Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kultur

Gittan Jönsson får Sydsvenskans kulturpris

Konstnären Gittan Jönsson är Sydsvenskans kulturpristagare. Enligt juryn är hon en feministisk pionjär som röjt upp i en manlig konstvärld och rör sig stilsäkert mellan konstformer.

Sydsvenskans kulturpristagare 2019, Gittan Jönsson.

Bild: MOA DAHLIN

Annons

– Fantastiskt och enormt överraskande! Jag är jätteglad, säger Gittan Jönsson.

Juryns motivering lyder: Bryt upp, bryt upp! I Gittan Jönssons konstnärskap gryr den nya dagen. Hennes armé av rebelliska kvinnor räds inte att krossa disk eller att ge sig i kast med världens orättvisor. Med humor och musikalitet visar hon att jämställdhet kräver mer än slagord – dammsugerskan är aldrig sysslolös. Som feministisk pionjär har hon röjt upp en stig i en manlig konstvärld. Hon rör sig stilsäkert mellan såväl konstformer som landskap och i hennes konstrum minglar heliga Birgitta med Nefertiti och Madonna. Hon arbetar för livet. Därför får Gittan Jönsson Sydsvenskans kulturpris.

Mest känd är du för ”dammsugerskan”, som du skapat i olika former, bland annat som porslinsfigurer. Vad symboliserar dammsugaren för dig?

Annons

Annons

– När den kom så var den en modern uppfinning som underlättade städningen. Sedan har det blivit så att den, i alla fall för mig, kommit att symbolisera kvinnans bundenhet till hemmet. Men också det eviga, att det aldrig blir färdigt, nästa dag är det nytt damm och grus på golvet. Och kvinnan får stå för uppröjningen.

Gittan Jönssons berömda porslinsfigur ”Dammsugerskan”.

Bild: MOA DAHLIN

Gittan Jönsson föddes 1948 i Helsingborg och flyttade till Stockholm som nittonåring för att börja på Konstfack. Hennes konst fick en feministisk prägel och hon medverkade på och gjorde omslaget till det klassiska musikalbumet ”Sånger om kvinnor” 1971.

Hur politisk känner du dig idag?

– Väldigt politisk, men jag jobbar inte alltid med direkta budskap. Konsten måste vara mångtydig. Något måste skorra, och betraktaren måste få tänka själv. Jag bor ju i Berlin och här är det väldigt politiskt, framför allt nu i dagarna när det är 30 år sedan muren föll.

Efter att ha bott i Brantevik i tjugo år kände Gittan Jönsson att hon behövde en konstnärlig nytändning, hon behövde skakas om och få en ny verklighet att berätta om. 2010 flyttade hon därför till Berlin och idag delar Gittan Jönsson sin tid mellan Berlin och Brantevik.

Annons

Gittan Jönsson och hennes "Dammsugerskan"

Bild: MOA DAHLIN

Annons

Just nu håller Gittan Jönsson ingen hög produktionstakt, utan tycker om att experimentera med att klippa i litografier, trycka linoleum-snitt och göra kollage.

– Jag leker anspråkslöst. Och så sjunger jag i kör. Nu ska vi snart ha en adventskonsert och sjunga Händels ”Messias”. Det blir man glad av!

Fakta

Sydsvenskans kulturpris

Sydsvenskan Dagbladets kulturpris på 60 000 kronor delas ut årligen av chefredaktören. Juryn består av delar av Sydsvenskans kulturredaktion. De senaste årens pristagare är musikern Jason Diakité, musikern Peps Persson, poeten Jesper Svenbro och serietecknaren Liv Strömquist.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy