Annons

Annons

Annons

kultur

Malin Waak
Hur står det egentligen till med danskarnas sexliv?

Danmark har presenterat världens största sexundersökning. Malin Waak läser hård statistik över kvinnlig sexskam och manlig homofobi och impotens.

Text

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Vi lever i en skakig tid, och det känns kanske inte riktigt som att en rapport om danskarnas sexliv är det vi mest av allt väntat på. Inte desto mindre har resultaten från världens största befolkningsundersökning om sex just presenterats – Projekt Sexus. Imponerande 62 675 danskar mellan 15 och 89 år har medverkat. Som jämförelse kan det nämnas att bara 12 300 män och kvinnor deltog i de amerikanska Kinseyrapporterna som lades fram på 1940- och 50-talet.

Den åttahundra sidor långa rapporten ”Sex i Danmark” kartlägger danskarnas sexliv och kan laddas ner gratis på nätet.

Så hur står det då till i de danska sängkamrarna?

Annons

Min danske vän Martin har kommit fram till att en flört i Sverige består av en rad svårtolkade ansiktsryckningar, vilket underförstått betyder att danskarna går mer rakt på sak och alltså får ligga mer. Men undersökningens resultat är långt mer mångtydigt.

Annons

Något av det som förvånade forskarna, och som många av de danska medierna har valt att framhäva, är att det fortfarande är stor skillnad på mäns och kvinnors behov av sex. Män vill mer. Och kvinnors lust är fortfarande skambelagd.

Jamen, kanske inte så förvånande i ett land där kvällstidningar fortfarande har avklädda sidan 9-piger, där man på bred front fortfarande insisterar på rätten att kunna köpa prostituerade och där landslaget i fotboll ropar ”Store patter!” när de har vunnit en match.

Detta till trots verkar inte danska cismän bli enastående virila av att man saluför sex som deras naturliga rätt. Undersökningen visar att var tredje dansk man förvisso har haft lust att ha sex en eller flera gånger om dagen under det senaste året, men inte mindre än 28 procent har upplevt problem med att få erektion.

Det danska frisinnet har tydligen sina begränsningar. Det visar sig också i att var femte dansk man – i varierande grad – inte tycker att det är moraliskt försvarbart med män som har sex med män.

Att hbtq-personer mår väldigt dåligt i Danmark är inte någon överraskning. Att komma och krångla och kräva specialbehandling och förståelse fungerar i Danmark ungefär lika dåligt för hbtq-personer som för muslimer, nötallergiker eller transpersoner.

Annons

En annan sorglig tendens är att hela 12 procent av danska kvinnor i åldern 25–34 år har levt i våldsamma förhållanden – och för denna grupp är siffran densamma vad gäller sexuella övergrepp. Hälften av övergreppen är genomförda samlag, vilket ger den uppseendeväckande siffran att 6 procent av yngre danska kvinnor har blivit våldtagna.

Annons

Från dessa och andra alarmerande siffror som lär fortsätta att dyka upp från den 800-sidiga luntan, kan steget te sig långt till förra veckans premiär för Carlsbergs julöl, som är en nationell och årlig folkfest. Bryggeriet deklarerade detta år att de halvnakna tomteflickorna som anställts för att pigga upp partyt numera är ett minne blott eftersom ”alla ska kunna känna sig trygga”.

Ett litet framsteg för Danmark och mänskligheten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan