Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöbo efter dådet: ”Nu får det vara nog, det har gått för långt”

På söndagsmorgonen bekräftade polisen att en 15-årig pojke avlidit efter lördagens skottlossning vid en pizzeria på Möllevångstorget. Samtidigt är en annan tonåring svårt skadad. Det finns ännu ingen misstänkt för händelsen. ”Nu får det vara nog, det har gått för långt" säger Jacob Björkander som bor i närheten.

Polis på plats morgonen efter skottlossningen på Möllan.Bild: Hussein El-alawi
Det var strax efter 21 på lördagen som polisen fick in larmet om en misstänkt skottlossning utanför en restaurang vid Möllevångstorget.
En person fördes med ambulans till sjukhus med misstänkta skottskador efter händelsen. En stund senare kom ytterligare en person till akuten i en privat bil, även han med misstänkta skottskador.
Det stod senare klart att en pojke i 15-årsåldern avlidit. Pojkens anhöriga är underrättade. Ytterligare en tonåring vårdas nu med livshotande skador efter händelsen.
– Det finns ännu ingen frihetsberövad eller misstänkt vad jag känner till, säger Patric Fors, presstalesperson på polisen, när Sydsvenskan når honom vid 10.30-tiden på söndagen.
Han berättar att en teknisk undersökning har gjorts på platsen, samt att polisen har hållit flera förhör med vittnen. Ytterligare förhör kommer att hållas under dagen.
Patric Fors berättar också att det finns kameraövervakning på Möllevångstorget.
– Den filmen ska analyseras.
Om händelsen kan ha fastnat på film kan han dock inte uttala sig om.
Bara ett par minuter innan lördagskvällens skottlossning sprängdes en bil på Hästhagen en dryg kilometer väster om Möllevångstorget.
Polisen utreder händelserna separat och i nuläget finns inget misstänkt samband.
– Men vi är medvetna om att det är kort tid mellan händelserna, säger Patric Fors.
Bild: Hussein El-alawi
På söndagsmorgonen har avspärrningarna hävts. Längs ner är fönstret på pizzerian täckt med silvertejp.
Strax intill håller polisen Mikael Paulsson på att sätta upp en husbil.
– Det är för att vi ska finnas tillgängliga om någon vill prata med oss. Det är klart att allmänheten känner oro.
– Det är sorgligt, respektlöst och helt förjävligt, säger Jacob Björkander, som bor i närheten, när han får höra talas om vad som hänt.
Han har precis vaknat och är ute på promenad med hunden.
– Nu får det vara nog, det har gått för långt. Folk borde gå ut på gatan och visa vad de tycker, att vi inte vill ha detta i vår stad.
Bild: Hussein El-alawi
Utanför restaurangen står fyra tonårstjejer, som säger att de känner offren, och gråter.
– Vi pallar inte att vara hemma så därför står vi här, säger en av dem.
Showan Shattak kunde inte sova under natten till söndagen. På morgonen gick han som så många andra ner med blommor på mordplatsen.
– Jag gick ner med blommor och ljus för att ett barn mördats och det är en tragedi. De här kropparna får inte bli osörjbara, eller avhumaniseras, som de lätt blir när samtalstonen hårdnar.
Han var själv nära att dö efter att ha blivit svårt misshandlad av nazister 2014.
– Jag vet vilka trauman våldet sätter i människan och hela samhället. Det är en nationell kris. Det för tidigt att dra politiska slutsatser, vi vet inte vad som ligger bakom detta. Men vi ser att kortsiktiga polisiära insatser uppenbart inte räcker, även om de är väldigt framgångsrika. För polisen kommer alltid när det är försent, så det behövs långsiktiga handlingar.
Bild: Hussein El-Alawi
Vid 12-tiden har det placerats marschaller och blommor utanför pizzerian.
En tjej går fram, lägger ner en bukett och tänder ett gravljus. Hon får en kram och gråter.
En kvinna som går förbi stannar och frågar vad som hänt.
Vid platsen står en handfull personer.
– Jag hörde skottlossningen. Jag tänkte att det är någon som har blivit skjuten för det var väldigt många skott. Jag skrev till en kompis för att fråga om han visste vem det var, säger en kvinna.
Hon fick sedan höra att det var en vän.
Johan Bengtsson från Lund har övernattat hos en väninna fem minuter bort. Han stannar till och frågar vad som hänt, och när han får höra säger han:
– Man blir lite berörd när man ser allvarliga människor. Samtidigt har jag ju läst mycket om morden i Malmö, så det är ganska vanligt.
Karin Svensson kommer gående på trottoaren, stannar till och lägger ner en blomma.
– Jag tyckte att det var så ledsamt att det var en sådan liten pojke. Jag hade blommor hemma så jag tänkte att jag tar en av mina rosor för jag vill hedra. Man vill ju att det här ska få ett slut i Malmö. Man blir påverkan varken man vill eller inte. Jag känner med deras mammor och pappor.
Hon bor i närheten. På lördagskvällen cyklade hon förbi platsen efter att ha varit hos några släktingar och såg att det hade hänt något.
– Jag tänkte bara att nu är det något igen. Man vet ju inte hur pass allvarligt det är, men det var ju otroligt många poliser. Jag tänkte att nu har det hänt någonting igen.
Gå till toppen