Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöcentern vill ha nya cykelvägar och mer hemspråksundervisning

Centerpartiet som förra året tog sina första fullmäktigemandat i Malmö sedan 1994 presenterar sin första egna skuggbudget på flera decennier. Minimerad kameraövervakning, utökad hemspråksundervisning och nya cykelvägar är några av partiets profilfrågor.

Centerpartiets återinträde i Malmö kommunfullmäktige var i en allians med Moderaterna och Liberalerna, och även Kristdemokraterna som inte lyckades ta något mandat. Men alliansen sprack när Liberalerna bildade ett blocköverskridande styre ihop med Socialdemokraterna. Nu presenterar Moderaterna och Centerpartiet varsitt eget alternativt budgetförslag för 2020.
– Vi har en gemensam grund med Moderaterna och ett samarbete. Men vi vill samtidigt visa Malmöborna vår självständiga politik, säger Centerns gruppledare Charlotte Bossen.
Charlotte Bossen, C.
Kameraövervakning är ett exempel där C driver en egen restriktiv linje. I sin budget skriver partiet att övervakningskameror i offentliga miljöer enbart ska användas när polisen bedömer att det krävs. ”När trygghetsläget så medger bör antalet övervakningskameror begränsas” skriver partiet och förespråkar en ”minimerad kameraövervakning i Malmö stad”. Partiet ser en risk att kameror bara leder till att brottsligheten flyttar till en oövervakad plats. Men motståndet har också en ideologisk grund:
– Man ska inte gå in och kränka individens integritet med kameror när det onödigt, säger Charlotte Bossen.
C profilerar sig även genom att förespråka utökad hemspråksundervisning - eller modersmålsundervisning som är den korrekta officiella termen - i grundskolan och förskolan för barn med annat modersmål än svenska. I sin budget fastslår centerpartisterna att ”mångfalden i Malmö är en tillgång” samt ”hemspråksundervisning är en investering i flerspråkiga barns framtid”.
– Ju fler språk man kan, desto bättre rustad är man för arbetslivet. Och forskningen visar att man lättare kan ta till sig kunskap på svenska om man har ett bredare ordförråd på sitt modersmål, säger Charlotte Bossen.
Centerpartiet vill också ge restauranger och nattklubbar större möjligheter till sena öppettider för att lagliga aktörer bättre ska klara konkurrensen från svartklubbar, och förespråkar samtidigt en ”nolltolerans” mot svartklubbar.
För att förbättra infrastrukturen för cyklister vill Centerpartiet satsa 60 miljoner med en särskild tanke att dra länkar till områden utanför centrum.
– Vi har bra cykelbanor, men inte i hela Malmö. Det brister om du vill komma in från Lindängen på cykel till centrum, säger Charlotte Bossen.
En mer visionär idé är att undersöka möjligheten att på sikt bygga över bangården vid Malmö C som enligt partiet är en ”barriär” mellan staden och det nya utbyggnadsområdet Nyhamnen.
Om centerpartisterna hade suttit vid makten hade Malmö infört en modell från Köpenhamn som skulle tvinga alla verksamheter att formulera egna effektiviseringsmål. Dessutom hade all kommunal verksamhet som riskerar att konkurrera ut privata företag stoppats. Men Charlotte Bossen vill inte peka ut något särskilt som skulle avvecklas.
– Det får förvaltningen utreda, säger hon.
Gå till toppen