Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Garpenlöv om jumbostarten: ”Inte första gången”

Tre raka förluster och jumboplats i premiärturneringen. Johan Garpenlövs start som förbundskapten i Tre Kronor var knappast guldskimrande. – Det är inte första gången det händer en förbundskapten att det blir tre förluster, sade han efter 1–2 mot Finland.

Sverige, här med Patrik Berglund, till höger, slutade sist i Karjalaturneringen efter förlust mot Finland.Bild: Jussi Nukari/AP/TT
Avslutningen inför 12 443 i Hartwall Arena mot vårens skrällvärldsmästare Finland, med 13 VM-guldspelare i laget, var ändå Tre Kronors bästa insats den här veckan.
Men det räckte inte till någon poäng.
Slutfacit blev tre förluster, en inspelad poäng (strafförlusten mot Ryssland) och jumboplats i Karjalaturneringen.
– Jag håller på med det här för att vinna. Sedan vinner man inte varje match på den här nivån. De här turneringarna är till för att utvärdera spelare för att spela ett VM som vi ska försöka vinna så småningom, sade Garpenlöv.
Förre förbundskaptenen Rikard Grönborg, som Garpenlöv assisterade, tog två VM-guld på tre säsonger men förlorade också alla tre matcher i sin första Karjalaturnering.
Den här gången var det en hel del som gick snett.
Framför allt målskyttet. Efter en svag start pepprade Tre Kronor hemmamålvakten Harri Säteri med 41 skott. I andra perioden vann svenskarna skotten med 22–4, men fick bara in en puck – Djurgårdsbacken Olle Alsings 1–2-reducering.
– De två sista perioderna, och speciellt i den andra, kommer vi upp i en nivå som gör mig glad. Men igen, vi måste göra mål på de chanser vi skapar, och vi kan inte göra ett mål om vi vill vinna matcher, sade Garpenlöv.
Producerande spelare som förstakedjans Patrik Berglund, Djurgården, och Michael Lindqvist, Färjestad, kammade noll i den här turneringen.
Garpenlöv valde att spela Berglund som center och på den punkten är han benhård.
– På stor rink ska han spela center, han måste få friheten att komma i anfallen bakifrån. Han spelade ju inte så många matcher i fjol och håller på att leta formen. Han har blivit bättre och bättre, men har en resa kvar att göra innan han spelar sin bästa hockey, sade Garpenlöv.
Numerärt över- och underläge var bedrövligt dåligt.
Bara ett mål i powerplay på 15 försök (6,67 procent) och fyra insläppta mål på elva boxplay (63,64 procent). Mot Finland kom 0–2-målet i den spelformen.
– Vi hade ett gäng powerplay i dag och där måste man göra mål. Då kommer vi tillbaka till det här med målskyttar. Vi har lägen, men vi gör inte mål. Så det är hemläxa för mig och spelarna, sade han.
Backdebutanten Niklas Hansson, Rögle, har varit ett av få utropstecken. Även målvakten Adam Reideborn, rutinerade backkollegorna Mikael Wikstrand (bäste målskytt med två fullträffar) och Klas Dahlbeck, alla tre i KHL, samt forwardsduon Carl Klingberg och Daniel Brodin, båda i schweiziska NLA, har varit de som stuckit ut.
Fakta

Tre Kronors fortsättning

Tre turneringar i Euro Hockey Tour, där Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien deltar, återstår före VM i Schweiz nästa år:

12–15/12 Channel One Cup (Moskva).

6–9/2 2020 Beijer Hockey Games (Stockholm).

30/4–3/5 Carlson Hockey Games (Tjeckien).

6–24/5 VM i Schweiz (Zürich och Lausanne).

Under april månad, parallellt med SM-slutspelet, spelar Tre Kronor också dubbellandskamper mot Norge, Danmark och Finland.

Gå till toppen