Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ovanligt himlafenomen: Merkurius korsar solen

Om vädergudarna vill kan du bli vittne till något sällsynt på måndagen. Då passerar Merkurius solen, sett från joden, och planeten kan vid klart väder ses som en liten svart prick.

Planeten Merkurius som en svart prick på solen under den senaste Merkuriuspassagen den 9 maj 2016.Bild: Johan Nilsson/TT
Det är drygt tre år sedan det hände senast – och nu är det dags igen. Den 11 november passerar Merkurius mellan jorden och solen, och planeten kan ses som en svart silhuett mot den stora ljusa solskivan. Fenomenet sker endast 13 eller 14 gånger varje sekel.
Merkuriuspassagen går inte att se med blotta ögat. I stället krävs kikare eller teleskop och för att inte skada ögonen måste de vara utrustade med solfilter.
– Merkurius är inte lätt att se för den är otroligt liten. Det är det roligaste, att få se hur liten den är, säger Robert Cumming, astronom och redaktör på tidningen Populär astronomi.
Planetens väg över solskivan pågår ända till solnedgången. Den kan beskådas i hela landet – under förutsättning att vädret är klart.
– Ju längre upp i landet man befinner sig, desto lägre står ju solen på himlen och desto tidigare går den ner. Det gör att det är lättare att se passagen i södra Sverige eftersom man har längre tid på sig, säger Robert Cumming.
Allra bäst syns emellertid Merkuriuspassagen från Sydamerika, Karibien och USA:s östra halva. Även större delen av Europa och hela Afrika har bättre vy över fenomenet än Sverige.
För bästa upplevelse rekommenderar Robert Cumming att man letar upp någon av de offentliga visningar som hålls på flera håll i landet, eller att man rattar in en sändning på nätet. Svenska solteleskopet på Kanarieöarna kommer till exempel att sända live i samarbete med Kanarieöarnas astronomiska forskningsinstitut IAC.
Det går också att kontakta någon astronomiförening som har teleskop med solfilter.
Eller så prövar man själv (se faktarutan här intill).
– Den som tror sig vara bra på praktiska utmaningar kan försöka projiciera passagen själv på en vit yta. Jag har till exempel projicierat solen på mitt kylskåp. Men det är lite bökigt och kräver övning. För att lyckas rekommenderar jag att man övar på söndag kväll. Man måste ha en ganska stor bild av solen för att se någonting, säger Robert Cumming.
Han poängterar att man aldrig får titta rakt mot solen utan ett astronomiskt solfilter framför kikaren eller teleskopet.
– Du kan skada ögonen om du tittar rakt mot solen. Gör aldrig det, inte ens om solen står väldigt lågt.
Den som missar årets passage får vänta 13 år, till den 13 november 2032 innan Merkurius vandrar över solen nästa gång.
Fakta

Se Merkuriuspassagen på egen hand

Du behöver:en liten fältkikare (den behöver inte vara avancerad), en platt vit yta (ett A4-ark på kartong eller en vägg till exempel), stativ eller ett par kompisar som kan hålla kikaren och den vita skärmen.

Gör så här:

1. Rikta kikaren mot solen och håll upp skärmen på andra sidan så att kikarens ögonända är riktad mot den. Försök fånga den ljusa runda bilden på den vita ytan. Håll kikaren stadigt och ha tålamod, bilden kan vara svårfångad. Lägg skärmen så långt från kikaren som du kan för att få en stor bild av solen.

2. Ställ in skärpan när solen syns på skärmen. Justera fokusratten på kikaren så att solens kant är skarp.

3. Nu kan du förhoppningsvis se en liten, liten prick – Merkurius – passera över solen.

Observera att man inte får titta direkt på solen genom kikaren.

Källa: popularastronomi.se

Fakta

Merkurius

Merkurius är solsystemets minsta planet och ligger närmast solen.

Den färdas ett varv runt solen på 88 dagar. Under ett år på jorden kommer Merkurius alltså ha åkt 4-5 varv runt solen.

Vi kan bara se Merkurius passera rakt över solen 13 eller 14 gånger varje århundrade. Orsaken är att Merkurius bana runt solen inte ligger i samma plan som jordens, utan är vinklad sju grader jämfört vår planets bana.

Merkurius ser ut ungefär som vår egen måne: den är ett klot av sten med många kratrar, och den har ingen atmosfär.

Planetens massa är bara 5,5 procent av jordens.

Planeten har fått sitt namn efter den romerska guden Mercurius, som beskyddade handel och köpmän.

Källor: popularastronomi.se och Nationalencyklopedin

Gå till toppen