Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sintéus: ”Man ser händelseförloppet ganska så tydligt”

Efter lördagens våldsdåd där en 15-årig pojke sköts till döds och en fick livshotande skador har polisen säkrat flera spår – bland annat syns hela händelseförloppet på övervakningskameror. Dessutom har en särskild organisation skapats för att hantera det grova våldet i region Syd.

Stefan Sintéus.Bild: Lars Brundin
Under söndagseftermiddagen samlades polisens strategiska ledning i region Syd för ett möte där de diskuterade lördagens brutala våldsdåd vid Möllan där en 15-årig pojke miste livet och en fick livshotande skador. Nu har en särskild organisation skapats för att leda polisens övergripande operation kring det grova våldet i region Syd.
– Vi har dragit upp riktlinjerna regionalt utifrån vilka åtgärder som begärs i operationen och framtida åtgärder på kort och lång sikt. Vi har också skapat en övergripande ledning för att kunna jobba brett med de olika insatserna som behöver göras, och jag har fått i uppdrag att leda det övergripande arbetet, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.
Vad innebär det?
– Det som händer nu är att vi gör bedömningar utifrån vilka resurser vi behöver på kort och lång sikt. Det är viktigt att vi ser till att hålla tempo i de insatser som pågår. Kompetenser som behövs kan vara allt från olika insatser mot kriminella individer till trygghetsskapande åtgärder.
Den ena pojken som blev skjuten under lördagskvällen vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador. Enligt Stefan Sintéus är också han 15 år gammal.
– Det är den uppgiften jag har. De som blev beskjutna är kända för oss i kriminella sammanhang, även om de bara är 15 år gamla.
Utredningen är i full gång och just nu analyseras videor från övervakningskameror vid Möllevången och polisen utför dörrknackningar i området.
– Vi har en del teorier som jag inte kan delge nu, men vi har en uppfattning om vad som har hänt, säger Stefan Sintéus.
Har materialet från kameraövervakningen gett något?
– Vi håller på att titta på dessa nu. Jag kan inte uttala mig i nuläget vad det ger, men man ser händelseförloppet ganska så tydligt.
Bara ett par minuter innan skottlossningen sprängdes en bil vid Hästhagen och en stund senare beslagtog polisen en cykel på Klaragatan. Enligt vittnesuppgifter till Sydsvenskan ska två gärningsmän ha flytt från Möllan på cykel.
Ser ni något samband mellan dessa händelser?
– Vi håller på att titta på om tillslaget på Klaragatan kan ha med det att göra, så det har vi med i utredningen. Och bilsprängningen är väldigt nära i tid och det är inte omöjligt att det var någon form av avledningsmanöver.
Under söndagen har polisen varit närvarande på Möllan, inte bara på grund av utredningen, utan även för att skapa trygghet.
– En av våra inriktningar är trygghetsskapande åtgärder. Vi kommer fortsätta närvara, inte bara på Möllan utan på utvalda platser i Malmö som vi bedömer är viktiga att ha hög närvaro på.
Gå till toppen