Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smällkallt i norr – risk för halka i söder

Säsongen lägsta temperatur har uppmätts i lappländska Nikkaluokta – 33 minusgrader. Bilden är tagen på en annan plats. ArkivbildBild: Martina Holmberg / TT
Kall luft har parkerat över stora delar av landet och kyligast är det i norra Norrland. Under söndagsmorgonen noterades nytt säsongslägsta i Nikkaluokta – 33 minusgrader.
– Det är ett klassiskt köldhål. Natten till i går gick temperaturen där ner mot runt 30 minusgrader och i natt har det varit ännu kallare, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.
I norra Norrland har det varit ovanligt kallt för säsongen. Även kommande natt kan bli riktigt kylig, men senare under måndagen väntas ett snöfall dra in som dämpar den strängaste kölden.
Även övriga landet får räkna med nederbörd. I söder blir det regn och längre norrut snö eller snöblandat regn. Det finns risk för halka och dåligt väglag.
– Ha koll på prognosen för måndag morgon. Vi har ett nederbördsområde som drar in och i Svealand, norra Götaland och på småländska höglandet kan det falla som snö, säger Alexandra Ohlsson.
Gå till toppen