Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sopavgiften i Staffanstorp chockhöjs – kan bli en tusenlapp dyrare

Från och med nästa år kommer Staffanstorp att erbjuda sina invånare sopsortering. Men till en början kan det kosta mer att sortera fullt ut än att inte göra det alls.

För villaägare kommer det finnas möjlighet att sortera glas, tidningar, metall, plast och matavfall direkt utanför huset från och med nästa år.Bild: Astrid Adelgren
Den renhållningstaxa som gäller i nuläget klubbades 2011.
Från och med nästa år börjar ett nytt avtal gälla, där kommunen även kommer att erbjuda möjligheten att sopsortera. I samband med det höjs också avgiften som varje invånare får betala för tjänsterna.
Nu har förslaget till ny taxa varit uppe i kommunstyrelsen. Och precis som förutspått ser kostnaderna ut att stiga betydligt. Den som idag har ett kärl på 190 liter betalar till exempel en avgift på 1778 kronor per år. Nästa år kan kostnaden komma att bli 3050 kronor för samma tjänst.
Men ännu dyrare kan det bli första året för den som vill sortera sitt avfall fullt ut, det vill säga i åtta olika fack. Den personen får betala 3770 kronor under 2020. Inledningsvis är det alltså dyrare att ha åtta fack än att inte alls sopsortera.
Det beror på att det förslag som M och SD fick igenom i kommunstyrelsen är tänkt att spegla de faktiska kostnaderna för kommunen. Från och med 2021 väntas priset för den som sorterar sänkas, eftersom det då införs nya regler som gör att kommunerna får en större ersättning för insamlade förpackningar än idag.

Så föreslås den nya renhållningstaxan bli för enfamiljshus

År2 fyrfack1 fyrfack1 tvåfack1 fack (140 liter)1 fack (190 liter) 1 fack (370 liter)
20203770 kronor3010 kronor3070 kronor2980 kronor3050 kronor3280 kronor
20212240 kronor2240 kronor3270 kronor3180 kronor3250 kronor3480 kronor
Men trots det är Socialdemokraterna kritiska. Partiet menar att motivationen till att sortera soporna fullt ut inte kommer att finnas så länge som det är ett dyrare alternativ.
– Jag tror att det kommer innebära att man fördröjer det med ett år, säger oppositionsrådet Pierre Sjöström (S).
Men Staffan Linde (M) som är ordförande i beredningen för renhållning/VA-, infrastruktur och trafikfrågor tror att de som vill sortera fullt ut på en gång är villiga att betala för det.
Men är det inte problematiskt att det blir dyrare att sortera i åtta fack?
– Hade vi tryckt ner priserna nu så hade vi kanske fått höja dem senare.
Han poängterar att det fortfarande kan bli billigare att ha fyra fack första året, än att inte sortera alls.

Så ser renhållningstaxan ut idag för en- och tvåfamiljsbostäder

Storlek på kärlKostnad
80-90 liter1469 kronor
130-140 liter1638 kronor
190 liter1778 kronor
240 liter1928 kronor
370 liter2479 kronor
När det gäller taxan i stort är oppositionen och det politiska styret dock överens: avgiften är onödigt hög.
Som Sydsvenskan tidigare har rapporterat nekades den dåvarande tekniska nämndens ordförande Björn Magnusson (L) ansvarsfrihet tidigare i år, för att ha godkänt de nya avtalen för renhållningstjänster utan att ha haft befogenhet för det. Själv menade L-politikern att han hade blivit utsedd till syndabock, och att beslutet att neka honom ansvarsfrihet hade politiska motiv.
Men både Pierre Sjöström och Staffan Linde är också kritiska till avtalet i sig.
– Jag tycker att det finns för många varianter, säger Staffan Linde, och ger möjligheten att få soporna hämtade varje vecka som ett exempel.
– Det gör det väldigt ineffektivt. Tänk dig att det är en gata på tio hushåll, men bara en eller två som vill ha tömning varje vecka. Sopbilar kommer tyvärr köra köra långa sträckor utan att egentligen fylla på med något.
Nästa vecka ska taxan upp för slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige.
Läs också L- politiker nekas ansvarsfrihet för sopaffär i Staffanstorp
Läs också Nu får Staffanstorp sopsortering – så kommer det att fungera
Gå till toppen