Annons

Annons

Annons

Annons

Berlinmurens fall

”Vi behöver en ny sammetsrevolution”

För 30 år sedan föll den kommunistiska regimen i Prag. Sammetsrevolutionen förde en dramatiker och dissident, Václav Havel, till slottet. Men vad hände sedan?

Fyra av Tjeckiens främsta författare sammanstrålar på Malmö stadsbibliotek på onsdag för att tala om samtida tjeckisk litteratur. En av dem är Radka Denemarková.

Text: 

Radká Denemarková.

Bild: Milan Malicek

Annons

Radka Denemarková är en kontroversiell röst i dagens Tjeckien, ett land som i likhet med sina grannar i Visegradgruppen — Polen, Ungern, Slovakien — har utvecklats i en auktoritär och chauvinistisk riktning. Själv företräder hon en humanism som liknar den som präglade omvälvningarna i Tjeckoslovakien hösten 1989. Precis som Tjeckiens första president, Václav Havel, har hon uppmärksammat den nationella skamfläck som utgörs av massdeporteringarna av mer än två miljoner tyskspråkiga invånare efter krigsslutet 1945, en etnisk rensning som uppmuntrades av segrarmakterna — en process som majoriteten av tjecker aldrig varit intresserad av att diskutera och än mindre be om ursäkt för. Benesdekreten, uppkallade efter Tjeckoslovakiens demokratiskt valda president, klassificerade etniska tyskar som kollaboratörer. Deras egendom skulle därför beslagtas.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan