Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

70-tal indier gripna för ”störande” inlägg

Över 70 människor har gripits av polis i Indien misstänkta för att ha publicerat kommentarer i sociala medier som anses ”störa den allmänna harmonin”. Detta efter ett kontroversiellt HD-beslut härom dagen som ger grönt ljus för bygget av ett omstritt hinduiskt tempel i Ayodhya i norr.

Staden Ayodhya i norra Indien.Bild: Rajesh Kumar Singh/AP/TT
Templet är tänkt att byggas på den plats där det tidigare låg en flera hundra år gammal moské. Den byggnaden revs av fundamentalistiska hinduer 1992, något som orsakade dödliga upplopp. Platsen är viktig för hinduer, eftersom guden Rama tros ha sett dagens ljus i just Ayodhya som ligger i Uttar Pradesh.
HD-beslutet sågs som en stor seger för premiärminister Narendra Modi och hans hindunationalistiska linje.
Enligt polis har 77 personer gripits som misstänkta för att ha publicerat ”harmoni-hotande” inlägg på Facebook, Twitter och Youtube. Myndigheterna ska ha agerat mot 8 270 inlägg, bland annat genom att rapportera dem eller be användaren att radera dem.
Enligt HD-beslutet ska även en separat bit mark i Ayodhya ges till muslimska grupper för att de där ska kunna bygga en ny moské.
Narendra Modis parti BJP anklagas av kritiker för att diskriminera religiösa minoriteter, särskilt de 170 miljoner muslimerna i landet. Under Modi har lynchningar av muslimer och lågkastiga, så kallade daliter, ökat.
Gå till toppen