Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nilsson Lindelöf: ”Stort och betyder mycket”

Victor Nilsson Lindelöf fick Guldbollen för andra året i rad – kort efter att han utsetts till årets försvarare. Han var lika tagen av stunden som förra året. – Vad ska jag säga? Jag är stolt och tacksam över att ha fått den här utmärkelsen två år i rad. Det betyder mycket. Det är det största man kan få som spelare i Sverige, säger han.

Victor Nilsson Lindelöf med Guldbollen. Den andra i karriären.Bild: Janerik Henriksson/TT
Fotbollens finfolk satt till bords på Hovet, men en av kvällens huvudattraktioner – mottagaren av herrfotbollens finaste utmärkelse – hade fått förhinder. Förbundskaptenen Janne Andersson har samlat spelarna på Cypern inför EM-kvalet mot Rumänien i Bukarest på fredag.
På länk från Larnaca, från hotellet med det passande namnet Golden Bay Beach, pratade Nilsson Lindelöf lugnt och stillsamt och gång på gång om stolthet och tacksamhet. Det drog ned applåder från landslagskompisarna.
Tacksamhet är en dygd, stoltheten behöver han inte skämmas för. 
– Det här betyder att jag gjort någonting bra och att folk tycker om det. Det är svårt att förklara vad jag känner.
Han spelar regelbundet i en av världens främsta ligor, i en av världens framgångsrikaste och populäraste klubbar. Hur högt managern Ole Gunnar Solskjær värderar Nilsson Lindelöf visade sig när mittbacken i höstas erbjöds och skrev på ett nytt, ytterst lukrativt kontrakt som sträcker sig till 2024.
”Victor har etablerat sig här och blivit en väldigt viktig del av vårt lag. Han medför lugn på planen och jag kan se att han är besluten att hjälpa den här klubben och bli framgångsrik här”, kommenterade Solskjær.
Att det inte rullar på som förr på Old Trafford är en annan femma.
– Räknar man kalenderår har det individuellt varit ett bra år. Jag har utvecklats ganska mycket. Jag har fått spela många matcher på hög nivå. Jag tycker att jag har finslipat detaljer och blivit bättre på det jag är bra på och jag har tagit ett större ansvar på planen. Personligen har det känts bra, säger NIlsson Lindelöf.
25-åringen gör sitt jobb och – sett till kriterierna för att få Guldbollen – är det svårt att argumentera för att jurymedlemmarna från Aftonbladet och Svenska fotbollförbundet skulle ha valt någon annan. Hur resonemanget gick kan vi bara gissa oss till, men rimligen föll Nilsson Lindelöfs två främsta konkurrenter bort när det kom till helhetsbedömningar.
+ Robin Olsens landslagsår har – minus något svajigt agerande i 3–3-mötet med Norge i Oslo i mars – varit strålande. Sett enbart till prestationerna i landslaget hade han varit ägare av sin första guldboll. Men han misslyckades i Roma och spelade knappt i våras. Ett tillkortakommande som den senaste tidens lyft i Cagliari inte väger upp.
+ Emil Forsberg är, när han slipper de återkommande skadeproblemen, given i Leipzig, som går starkt i Champions League och är med i toppen i Bundesliga. Han har haft bättre år och det där missnöjet med hur han ser på sin roll i landslaget ligger hela tiden och pyr.
Gemensamt för Nilsson Lindelöf, Olsen och Forsberg är att ingen av dem stått för någon hejdundrande succésäsong, men mittbackens starkare prestationer i klubb- och landslag över tid tippar över till hans fördel.
Kanske hade Viktor Claesson varit en het kandidat om inte hans korsband gått sönder på Santiago Bernabéu i juni. Och om juryn gjort ett avsteg och premierat lång och trogen tjänst just i år kunde Sebastian Larsson och Albin Ekdal nämnts i diskussionerna. Men den tiden när ackumulerade förtjänster kunde mynna ut i guldboll är sedan länge förbi.
Guldbollen har måhända förlorat lite av sin tidigare magiska touch, när det krävdes något alldeles extra för att få den en andra gång. Det ändrade den ständigt extraordinäre Zlatan Ibrahimovic på när han gjorde det till en årligt återkommande uthämtning.
Tio år i rad höll det på innan Andreas Granqvist bröt den sviten 2017. Nilsson Lindelöf är uppe i två i rad.
– Förhoppningsvis har jag många år kvar av min karriär och att få plocka hem någon till. Det skulle vara väldigt roligt.
– Det här ger mig energi och vilja att utvecklas och bli ännu bättre, säger han.
Fakta

Tio senaste vinnarna av Guldbollen

2019: Victor Nilsson Lindelöf

2018: Victor Nilsson Lindelöf

2017: Andreas Granqvist

2016: Zlatan Ibrahimovic

2015: Zlatan Ibrahimovic

2014: Zlatan Ibrahimovic

2013: Zlatan Ibrahimovic

2012: Zlatan Ibrahimovic

2011: Zlatan Ibrahimovic

2010: Zlatan Ibrahimovic

Fakta

Victor Nilsson Lindelöf

Född: 17 juli 1994 i Västerås (25 år).

Familj: Gift med Maja Nilsson Lindelöf. Paret har en son, född i mars i år.

Position: Försvarare.

Landskamper/mål: 32/3.

Klubb: Manchester United (2017–)

Moderklubb: IK Franke.

Övriga klubbar: Västerås SK (2006–2012), Benfica (2012–2017).

Främsta meriter: Meriter: EM-guld U21 2015, portugisisk mästare tre gånger, portugisisk cupmästare en gång, utsedd till årets back 2016 och 2019, vinnare av Guldbollen 2018 och 2019.

Aktuell: För andra året i rad utsedd till Sverige bäste fotbollsspelare.

Gå till toppen