Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boeing: 737 Max i luften i januari igen

Flygplanstillverkaren Boeing bedömer att flygplansmodellen 737 Max kommer att kunna flyga kommersiell trafik igen i januari nästa år. Det innebär att bolaget flyttar fram flygstarten för olycksplanet en månad.

Flygplanstillverkaren Boeing bedömer att flygplansmodellen 737|Max kommer att kunna flyga kommersiell trafik igen i januari nästa år. Arkivbild.Bild: Elaine Thompson/AP/TT
Flygplansmodellen har efter två katastrofala dödskrascher fått stanna på marken världen över sedan modellen belagts med flygförbud världen över.
”Vi arbetar med det slutliga godkännandet av de uppdaterade utbildningskraven vilka måste vara klara innan Max kan återgå till kommersiell trafik, vilket vi bedömer ska ske i januari”, skriver företaget i ett uttalande på måndagen.
Det var den 28 oktober i fjol som ett Lion Air-plan kraschade bara minuter efter det att planet lämnat marken. Alla 189 som befann sig ombord omkom. Fyra månader senare – i mars 2019 – skedde ytterligare en olycka av samma flygplansmodell i Etiopien. Även då omkom samtliga, 157 personer, varav fyra svenskar.
Det utmärkande för dessa Boeing-plan – som finns i flera varianter – är det digitaliserade nödsystem som planen är utrustade med, kallat Maneuvering Characteristics Augmentation System.
Efter krascherna har den finansiella smällen varit stor för Boeing. Företaget går dock fortfarande med vinst, ungefär en miljard dollar plus under förra kvartalet.
Gå till toppen