Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De programleder årets ”Musikhjälpen”

Miriam Bryant, Farah Abadi och Daniel Hallberg är årets programledare i P3:s ”Musikhjälpen”. Den 9 december kliver de in i en glasbur i Västerås för att uppmärksamma årets tema: ”Sex är inte ett vapen”.

Daniel Hallberg, Farah Abadi och Miriam Bryant är årets programledare i "Musikhjälpen". Pressbild.Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
– Jag känner mig på ett bra sätt ganska tom inför ”Musikhjälpen”, som att jag har gjort plats för något väldigt stort. Jag är inställd på att det kommer bli ganska tufft, men också roligt, säger Miriam Bryant.
Årets tema ska enligt Sveriges Radio ”sätta fokus på sexuellt våld som förekommer i krig och konflikter världen över”.
– Det är ett väldigt viktigt ämne. Det finns mycket skit i världen med våldtäkter och sexslavar och annat som jag tycker att det är vikigt och bra att man uppmärksammar och bekämpar, säger Bryant.
Den 9 december kliver programledartrion in i buren på Stora Torget i Västerås, för att sända radio och tv dygnet runt fram till den 15 december. Programledarna kommer att bo i våningssängar i buren, och får dessutom begränsat med föda under veckan.
En utmaning, tror Daniel Hallberg, som också känner sig hedrad inför uppdraget.
– Det är ju ett förtroendeuppdrag man fått. Att sprida kunskap om ett viktigt ämne och samtidigt samla in pengar. Det ska bli roligt, även om det känns som fel ord att använda i sammanhanget. Och nervöst, säger Hallberg, som under hösten bland annat synts i SVT:s talkshow ”Luuk & Hallberg”.
Hallberg och Bryant får hjälp av P3-profilen Farah Abadi, som programleder ”Musikhjälpen” för tredje gången.
– Det känns skönt att ha någon rutinerad att luta sig mot. Hon får agera gudmor under veckan, säger Miriam Bryant.
Trion känner inte varandra sedan tidigare, men känner ändå ingen oro över att umgås dygnet runt i en vecka.
– Det blir ju lite ”Big brother” över det hela, att man sitter i en bur i en vecka för allmän beskådan i tv och i radio. Men vikten ligger ju inte på oss utan på ämnet. Vi har bland annat reportage med våldtäktsoffer och andra som drabbats, så det gäller att man, sömnbrist och hunger till trots, hanterar ämnena på ett respektfullt sätt, säger Hallberg.
”Musikhjälpen” direktsänds i sin helhet mellan den 9 och 15 december i P3, på SVT Play och i ”Musikhjälpens” app, och stora delar visas även linjärt i SVT2.
Fakta

"Musikhjälpen"

"Musikhjälpen" är ett insamlingsevent som i december varje år lyfter en undanskymd mänsklig katastrof.

Sedan starten 2008 har teman som "Barn är inte till salu", "Alla flickor ha rätt att å i skolan" och "Ingen ska behöva fly undan klimatet" avhandlats, och i år heter temat "Sex är inte ett vapen".

Tre programledare, i år artisten Miriam Bryant, P3-profilen Farah Abadi samt komikern och Instagramprofilen Daniel Hallberg, bor i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt i sammanlagt 144 timmar.

Under veckan får de besök av artister och andra som engagerar sig i kampen, i syfte att samla in pengar för att belysa och bekämpa det aktuella temat.

"Musikhjälpen" är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Källa: Sveriges Radio

Gå till toppen