Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Ett bevis på att man har gjort något bra”

Andreas Granqvist vill slopa individuella priser. Hedvig Lindahl och Caroline Seger håller delvis med – men delar inte hans åsikter fullt ut.
– Ett bevis på att man har gjort något bra, säger Seger.

"Ett bevis på att man har gjort något bra", säger Caroline Seger om individuella priser.Bild: Christine Olsson/TT
Årets back, årets mittfältare, årets anfallare, Guldbollen, Diamantbollen... Andreas Granqvist vill helst att alla individuella priser stryks helt och hållet.
Om det är något som ska uppmärksammas är det lagpriser, det säger herrlandslagets lagkapten.
Damlandslagets motsvarighet, lagkapten Caroline Seger, är inne på ett resonemang där ”laget går före jaget” men hon är inte beredd att sträcka sig lika långt som Granqvist.
– Vi är ju stöpta lite så, vi håller på med en lagidrott och när vi får individuella priser så är det ett bevis på att man har gjort något bra, men man gör det ändå oftast med sina lagkamrater. Så jag köper hans resonemang. Samtidigt tror jag att vi ska vara väldigt stolta över den här galan, att vi hyllar svensk fotboll, säger Seger som fick Diamantbollen och utsågs till årets mittfältare under Fotbollsgalan på Hovet.
– Det är ett individuellt pris och ett bevis på att man har gjort något bra i år, som individ. Men samtidigt, återigen, så är det mina lagkamrater som gör att jag kan vara så här bra och prestera på den här höga nivån.
Hedvig Lindahl, som utsågs till årets målvakt, delar Segers resonemang.
– Varje gång någon frågar mig vem som var bäst, sammantaget, den enda bästa spelaren – det går inte att säga. Man måste ha en bra huvudspelare, en som kan glidtackla, en som är tuff, en som är snabb, en som är taktisk, en som är teknisk... Hur kan du få en spelare av allt det? Laget måste alltid komma först, säger hon.
– Sedan tycker jag att det finns ett värde i att ha individuella utmärkelser för om varje individ kämpar väldigt hårt så blir laget väldigt bra. För att sätta lite press eller ha en morot för varje enskild individ så tycker jag att det är bra med individuella priser.
Gå till toppen